Home Zdravlje POSEBAN RECEPT ZA ZDRAVLJE PLUĆA: Pripremite ga na ovaj način jer pomaže...

POSEBAN RECEPT ZA ZDRAVLJE PLUĆA: Pripremite ga na ovaj način jer pomaže kod respiratornih tegoba…

321
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pripremite ga na ovaj način jer pomaže kod respiratornih tegoba…

Origano se vrlo često koristi kao začin i dodatak mnogim jelima, a da li ste znali da ova začinska biljka ima i neverovatna zdrava svostva? Od davnina se u narodnoj medicini koristi kao antibiotik za sve respiratorne tegobe.

Iako se primarno koristi za bolesti pluća, to nije njegovo jedino zdravo svojstvo. Zbog svojih snažnih antibakterijskih, antitumorskih i protivupalnih svojstava, origano ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Bogat je vitaminima A, C, E i K, vlaknom, kalcijumom, manganom, magnezijumom i gvožđem, a njegova zdrava svojstva su dokazana mnogim studijama. Čaj može biti pripremljen sa svežim ili suvim origanom.

Kada se pomeša sa majčinom dušicom, dobija se vrlo moćan narodni dar za respiratorne organe. Majčina dušica deluje umirujuće, a kod akutnog ili hroničnog bronihitisa deluje veoma efikasno jer sadrži moćna antioksidantna svojstva.

Za pripremu čaja će vam biti potrebno:

– 2 kašike origana

– 1 kašika majčine dušice

– malo meda

Priprema i primjena:

U prokuvalu vodu stavite origano i majčinu dušicu i ostavite poklopljeno da odstoji sat vremena. Nakon toga popijte šolju ovog napitka.

Osim plućnih bolesti, origano je dobar i kod:

– artritisa

– bolova u mišićima

– akni

– nadutosti

– glavobolje

– gorušice

– alergija

– umora

– infekcija urinarnog trakta

– menstrualnih grčeva

Osim čaja, možete pripremiti i obloge, koje će pozitivno delovati na bronhije. Sve što vam je potrebno je ulje od origana koje ćete umasirati na grudni koš i vrat i utopliti peškirom.