Home Zdravlje POSEBAN RECEPT ZA ZDRAVLJE PLUĆA: Pripremite ga na ovaj način jer pomaže...

POSEBAN RECEPT ZA ZDRAVLJE PLUĆA: Pripremite ga na ovaj način jer pomaže kod respiratornih tegoba…

282
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pripremite ga na ovaj način jer pomaže kod respiratornih tegoba…

Origano se vrlo često koristi kao začin i dodatak mnogim jelima, a da li ste znali da ova začinska biljka ima i neverovatna zdrava svostva? Od davnina se u narodnoj medicini koristi kao antibiotik za sve respiratorne tegobe. Iako se primarno koristi za bolesti pluća, to nije njegovo jedino zdravo svojstvo.

Zbog svojih snažnih antibakterijskih, antitumorskih i protivupalnih svojstava, origano ima mnogo zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima A, C, E i K, vlaknom, kalcijumom, manganom, magnezijumom i gvožđem, a njegova zdrava svojstva su dokazana mnogim studijama.

Čaj može biti pripremljen sa svežim ili suvim origanom, a kada se pomeša sa majčinom dušicom, dobija se vrlo moćan narodni dar za respiratorne organe. Majčina dušica deluje umirujuće, a kod akutnog ili hroničnog bronihitisa deluje veoma efikasno jer sadrži moćna antioksidantna svojstva.

Za pripremu čaja će vam biti potrebno:

– 2 kašike origana

– 1 kašika majčine dušice

– malo meda

Priprema i primjena:

U prokuvalu vodu stavite origano i majčinu dušicu i ostavite poklopljeno da odstoji sat vremena. Nakon toga popijte šolju ovog napitka.

Osim plućnih bolesti, origano je dobar i kod:

– artritisa

– bolova u mišićima

– akni

– nadutosti

– glavobolje

– gorušice

– alergija

– umora

– infekcija urinarnog trakta

– menstrualnih grčeva

Osim čaja, možete pripremiti i obloge, koje će pozitivno delovati na bronhije. Sve što vam je potrebno je ulje od origana koje ćete umasirati na grudni koš i vrat i utopliti peškirom.