Home Zdravlje NAPITAK OD CELERA: Savršeno dobar za mršavljenje i može pomoći kod holesterola...

NAPITAK OD CELERA: Savršeno dobar za mršavljenje i može pomoći kod holesterola i krvnog pritiska…

244
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Savršeno dobar za mršavljenje i može pomoći kod holesterola i krvnog pritiska…

Prema mišljenju istraživača, celer može pomoći kod visokog holesterola ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer, također, pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela. Sok stabljike celera pun je hranjivih tvari te spada među najzdravije tekućine koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga šta je vrlo lužnat, uravnotežuje pH organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijem koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrij iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratiziranost ćelija.

Brojne koristi od celerovog soka:

Pomaže kod holesterola:

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Celer također pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela.

Pomoć u probavi:

Posebne hranjive tvari iz vlakana celera pomažu pokretljivosti crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju i nerava iscrpljenih farmaceutskim laksativima.

Diuretik:

Kalij i natrij u celerovom soku su snažni regulatori koji stimuliraju proizvodnju urina i tako pomažu osloboditi tijelo od viška tekućine.

Protivupalno djelovanje:

Poliacetilen u celeru je vjerovatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija koja je objavila Američka akademije nauka pokazala je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućava stvaranje upala u mozgu. Luteolin također inhibira višak proizvodnje TNF-alfa, direktni uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja, ali pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide.

Pomaže kod krvnog pritiska:

Celer može pomoći kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih žila, šireći ih, te omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju sužavanje krvnih žila. Nevjerovatno, ali celer ne snižava niski pritisak.

Nesanica:

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujući učinak na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezija pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenja:

Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, ali ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca:

Celerov sok je nevjerovatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrav se**ualni nagon:

Celerov sok bit će od koristi onima koji pate od slabe se**ualne želje, ali istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj sa nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sistem. Celer se može slobodno miješati sa drugim voćnim i povrtnim sokovima, primjerice sokom mrkve, jabuke ili krastavca.