Home Zdravlje ZDRAVI SOK OD ČUVARKUĆE: Pomaže kod opekotina, ujeda insekata, kurjih očiju, bradavica…

ZDRAVI SOK OD ČUVARKUĆE: Pomaže kod opekotina, ujeda insekata, kurjih očiju, bradavica…

155
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod opekotina, ujeda insekata, kurjih očiju, bradavica…

Latinski naziv za ovu biljku je “uvijek živuća” što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena. Gdje raste čuvarkuća i razmnožava se tu svoju “uvijek živuću” i neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo. Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10cm – 60cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati. Cvjeta od mjeseca srpnja do listopada i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge zdrave preparate.

Svježe iscijeđeni zdravi sok od čuvarkuće:

Ovaj sok može pomoći kod opekotina, ujeda insekata, kurjih očiju i bradavica, pjega i fleka od sunca, herpesa te ispucale kože. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

ČAJ OD ČUVARKUĆE:

Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.

Sastojci za pripremu čaja:

– 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće

– 1 čaša vrele vode

Priprema i primjena čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti po četvrtinu čaše, 4 puta na dan prije jela.

MED I ČUVARKUĆA:

Potrebno vam je:

– 500 grama domaćeg meda

– 300 grama listova čuvarkuće

Priprema i primjena:

Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana. Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ljekara.

MAST OD ČUVARKUĆE

Potrebno vam je:

– 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće

– 200 grama masti bilo koje

Priprema:

Mast se dobro opere u vodi. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Upotreba masti od čuvarkuće:

Primjenjuje se kod rana koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojenih rana koje neće dugo da zarastu, otoka i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, uboda insekata i fistule.