Home Zdravlje “MATIČNA MLIJEČ”: Preporučuje se trudnicama, dijabetičarima, djeci, starijim i iznemoglim osobama…

“MATIČNA MLIJEČ”: Preporučuje se trudnicama, dijabetičarima, djeci, starijim i iznemoglim osobama…

192
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Preporučuje se trudnicama, dijabetičarima, djeci, starijim i iznemoglim osobama…

Matična mliječ je kompleksna prirodna tvar koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze. Proizvode je mlade pčele radilice, stare od pet do petnaest dana, koje ne lete. One od sakupljenog materijala, cvjetnog nektara i vode, radom svojih žlijezda, proizvode mliječ. Njome hrane ličinke pčela radilica, matica i trutova. Nakon trećeg dana tu hranu dobiva samo ličinka određena za maticu, dok ostale dobivaju samo pelud i med.

Hranjenje ličinke matičnom mliječi je jedini faktor koji utječe na to da li će se izleči pčela ili matica. Ovaj vrhunski proizvod omogućava matici da živi 5 i više godina, dok pčela tokom sezone živi samo dva mjeseca. Matica dnevno zanese i do 2000 jajašaca, što dvostruko premašuje njezinu težinu.

Matična mliječ sadrži mnogo vitamina, naročito iz grupe B. To su pantotenska kiselina i biotin, vitamini B5 i B6, vitamini A, C, D, E, enzimi, proteini, mineralne soli, biljni hormoni te nezasićena masna kiselina 10-HDA koja se u prirodi nalazi samo u matičnoj mliječi. Učinak matične mliječi na zdravlje ponekad može zvučiti predobro da bi bio istinit, no jednostavno postoji širok spektar stanja na koje pozitivno utječe matična mliječ.

Matična mliječ pomaže:

– pravilnom funkcioniranju jetre i enzima

– smanjuje bolove u mišićima i zglobovima te simptome mišićne distrofije

– popravlja oštećenja kože i može spriječiti infekcije kože

– pomaže u stvaranju novih stanica i novih tkiva

– ima antibakterijska svojstva i sposobnost uništavanja različitih vrsta bakterija

– pomaže kontroli dijabetesa

– pomaže u borbi protiv depresije i smanjuje stres

Preporučuje se trudnicama, sportašima, dijabetičarima, djeci, starim i iznemoglim osobama, a pokazala je iznimne rezultate za:

– jačanje imuniteta

– povećanje energije i izdržljivosti organizma

– stimulaciju mentalnih funkcija i jačanje memorije

– otklanjanje nervoze i uznemirenosti

– stimulaciju rasta i razvoja

– uspostavljanje hormonalne ravnoteže

Matičnu mliječ je najbolje konzumirati u prirodnom stanju bez miješanja sa ostalim proizvodima. Može se uzimati jednom dnevno, najbolje ujutro nakon ustajanja. Korisnije je ukoliko se uzima dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne. Ne preporučuje se uzimanje matične mliječi u večernjim satima jer podiže energiju u organizmu te lako može izazvati nesanicu. Najčešće se konzumira na način da se količina od 1g (pola ravne čajne žličice), stavi ispod jezika i pričeka nekoliko minuta da se matična mliječ otopi.

Na taj način matična mliječ se izravno apsorbira u krv, što daje najbolji učinak. Ako bi se odmah progutala došla bi u kontakt sa želučanom kiselinom koja smanjuje njezino djelovanje. Za djecu stariju od 5 godina preporučena je doza od 0.5g, a za novorođenčad se doza određuje prema tjesesnoj težini (0,01g po kg) dnevno. Ne preporučuje se uzimanje hrane ni tekućine pola sata nakon uzimanja matične mliječi.

Zbog lakšeg konzumiranja kod djece (jer je matična mliječ gorko-kiselog okusa) može se prije samog korištenja pomiješati sa žlićicom meda, bez davanja tekućine minimalno pola sata nakon toga, kako bi se mješavina što duže zadržala u ustima. Matična mliječ se smije uzimati samo drvenim, plastičnim ili staklenim žlicama, a nikako metalnim, jer aminokiseline iz mliječi reagiraju sa metalom te se time uništavaju njezina zdrava svojstva.

Matičnu mliječ je vrlo važno uzimati u kontinuitetu, za što je potrebna disciplina. Važno je praviti pauze u korištenju u istom trajanju kao što je bilo i vrijeme korištenja zbog jakog antibakterijskog djelovanja matične mliječi. Na primjer, može se uzimati 30 dana u kontinuitetu, pa nakon toga 30 dana pauze i tako cijelu godinu. Neki praktikuju i sezonsko korištenje. U jesenjem periodu, 3 mjeseca u kontinuitetu, kako bi povećali imunitet za zimu.

Kod specifičnih zdravstvenih stanja i bolesti mogu se koristiti i veće doze od gore navedenih, no maksimalna dnevna doza ne bi smejela premašiti 5 grama. U slučaju korištenja većih doza obavezno se konzultirajte sa liječnikom. Matična mliječ se ne smije koristiti kod poremećaja funkcije nadbubrežne žlijezde i akutnih infekcijskih bolesti te kontraindicira simptome Addisonove bolesti.

Osobe koje su imale transplantaciju ne smiju uzimati matičnu mliječ zbog njezinog imunostimulirajućeg djelovanja, kako ne bi došlo do odbacivanja organa. Nuspojave kod korištenja matične mliječi su rijetke no moguć je proljev, osip i slično. To se može dogoditi zbog procesa detoksikacije organizma a traje samo par dana. Alergijske reakcije na matičnu mliječ su rijetke. Ukoliko ste alergični na pčelinje proizvode pokušajte početi koristiti matičnu mliječ u manjim količinama kako biste provjerili da li izaziva alergijsku reakciju. Ukoliko se pojavi reakcija odmah prestanite s uzimanjem matične mliječi.