Home Zdravlje NAJZDRAVIJA HRANA NA SVIJETU: Pogledajte zašto bi je trebali jesti svaki dan…

NAJZDRAVIJA HRANA NA SVIJETU: Pogledajte zašto bi je trebali jesti svaki dan…

125
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte zašto bi je trebali jesti svaki dan…

Sastojci:

– 150g kukuruzne palente

– 3 jaja

– 200g brašna

– 300g sitnog sira, nemasnog

– 1 kašičica soli

– 1 prašak za pecivo

– 200ml jogurta

– 100ml suncokretovog ulja

Priprema i primjena:

Dok se priprema smjesa potrebno je rernu uključiti na 200 stepeni. U jednu činiju umute se jaja sve dok ne budu blago pjenasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smjesa dobro umijesi sa mikserom. Nakon dobijanja homogene smjese dodaje se brašno i palenta sa kašičicom soli i sa praškom za pecivo. Preporučljivo je koristiti bez glutensko brašno u tom slučaju.

Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitan izmrvljen sir. U modlice ili u veći pleh sipa se smjesa koja je prethodno namazana sa malo ulja. Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti da li su dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.

Primjena:

Ova zdrava hrana može da zamijeni uobičajeni hljeb, što znači da može da se jede svaki obrok. Njena prednost u odnosu na standardni hljeb koji jedemo, jeste ta što ona čisti cijeli organizam od viška masti i toksina.