Home Zdravlje NAMIRNICA BUDUĆNOSTI: Smatra se jednom od najzdravijih biljaka na planeti…

NAMIRNICA BUDUĆNOSTI: Smatra se jednom od najzdravijih biljaka na planeti…

206
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Smatra se jednom od najzdravijih biljaka na planeti…

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku zdravstvenu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa.

Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se blago snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav.

Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito pomaže kod blagog snižavanja krvnog pritiska, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac.

Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre.

Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma.

Pomaže pri pravilnom radu gušterače i nivoa šećera u krvi, a samim time može biti korisna i kod dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima.

Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti.

Usto, prava je riznica biološki aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.