Home Zdravlje POSEBNO SU DOBRE ZA ZDRAVLJE: Pogledajte kako vam mogu pomoći i kako...

POSEBNO SU DOBRE ZA ZDRAVLJE: Pogledajte kako vam mogu pomoći i kako se pravilno koriste…

179
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte kako vam mogu pomoći i kako se pravilno koriste…

Sušene smokve uvijek možete naći u supermarketu, ali svježe smokve su mnogo bolje i zdravije.

Pogledajte pet razloga zašto da konzumirate svježe smokve:

1. Pomažu kod krvnog pritiska

Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svijetu gdje velik broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli. Dovoljno je da ih jedete svježe tokom godine kada zriju.

2. Pomažu kod mršavljenja

Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dulju sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama svježe smokve nalazi tek 74 kalorije. Takođe, dovoljno je da ih jedete svježe tokom godine kada zriju.

3. Ključ su dobrog raspoloženja

Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja. Takođe, dovoljno je da ih jedete svježe tokom godine kada zriju.

4. Pomažu kod visokog šećera u krvi

Ne trebate izbjegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno pomažu kod snižavanja razine šećera u krvi. Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.

5. Pomažu kod bradavica

U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica. Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti kurje oko ili bradavicu. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta.