Home Zdravlje ZDRAVSTVENE DOBROBITI KOPRIVE ZA ŽENU: Poboljšava zdravlje jetre i hormonski sistem žene…

ZDRAVSTVENE DOBROBITI KOPRIVE ZA ŽENU: Poboljšava zdravlje jetre i hormonski sistem žene…

172
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Poboljšava zdravlje jetre i hormonski sistem žene…

Ona raste širom planete i odavno se koristi u ishrani ljudi, ali i za medicinske svrhe. Veoma je hranjiva, ali i jako zdrava. Štaviše, ona je jedna od onih biljki koja može poslužiti kao melem kod nekih zdravstvenih tegoba.

Kod artritisa:

Lišće koprive se može koristiti kod bolnih simptoma atrtitisa, gihta, reumatizma. Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju lupus i druge auto-imune poremećaje pate od bolova u zglobovima te da im olakšanje može pružiti čaj od koprive ili konzumiranje koprive u ishrani. Ona alkalizuje organizam te eliminiše mokraćnu kiselinu iz zglobova usljed čega dolazi do olakšanja bola kod osoba koje pate od gihta.

Zdravstvene koristi koprive za žene:

Kopriva je veoma bogata željezom što je čini odličnom namirnicom za borbu protiv anemije i umora. Ona poboljšava zdravlje jetre i hormonski sistem žene. Trudnice imaju koristi od ove biljke, jer ona štiti od krvarenja i jača fetus. Takođe, kopriva poboljšava proizvodnju mlijeka kod dojilja, ublažava simptome PMS-a i menopauze. Dakle, redovno je konzumirajte kao dodatak jelima.

Kod alergije:

Lišće korpive se može koristiti kao biljni tretman i homeopatski melem za olakšanje simptoma astme, polenske groznice, koprivnjače i drugih vrsta alergijskog dermatitisa.

Zdravlje urinarnog trakta:

Kopriva potpomaže funkcionisanje mokraćnog mjehura i urinarnog trakta i kod žena i kod muškaraca. Čaj od koprive pojačava mokrenje i održava zdravlje urinarnog trakta.

Opadanje kose i kožna oboljenja:

Čaj od koprive ublažava ekceme i akne, pomaže u uklanjanju bradavica (kada se nanosi površinski) te ublažava svrabež i osip koji nastaje od koprivnjače. On ima stimulativno dejstvo na vlasište, kada se koristi za ispiranje kose, a mnogobrojna istraživanja pokazuju da pomaže u regeneraciji kose i vraćanju njene prirodne boje i sjaja. Pored toga, čaj od koprive efikasno uklanja i perut.

Probava:

Lišće koprive prilično je efikasno u ublažavanju raznovrsnih probavnih smetnji, kao što su gastroezofagealni refluks (GERD), gasovi, mučnina, povraćanje, kolitis i celijakija (nepodnošljivost organizma na gluten). Pored toga, dejstvo koprive na sluznicu čini je efikasnim biljnim tretmanom protiv upale grla, otečenih hemoroida i krvarenja nosa.