Home Zdravlje MAGIČNA BILJKA: Pomaže kod menstrualnih tegoba, upale uha, bronhitisa, čira na želucu…

MAGIČNA BILJKA: Pomaže kod menstrualnih tegoba, upale uha, bronhitisa, čira na želucu…

113
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod menstrualnih tegoba, upale uha, bronhitisa, čira na želucu…

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i obitelj od požara, bolesti, zlih sila i sl. Zato je i prozvana čuvarkućom. Poznata je i kao žednjak, cmilić, treset, možek, ušna, vazdaživ…

Njezin latinski naziv Sempervivum znači “uvijek živuća”. Doista je to vrlo otporna i “zahvalna” biljka koju je lako uzgojiti, a dokazano je da je čuvarica zdravlja jer sadrži obilje zdravih flavonoida i kiselina.

Zdravi sok:

Mesnati listići puni su soka koji se od davnina koristi kod uhobolje, tako da se iz lista iscijedi 2-3 kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tekućinu u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tekućina iscuri van iz uha.

Zbog protuupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je odličan prirodni dar za kožne bolesti i rane te prva pomoć kod uboda insekata i opeklina. U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pjega, a može se nanositi i na mjesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta.

Koža se premaže sokom od čuvarkuće ili se stavi oblog od prerezanog lišća. Svježe iscijeđen sok od čuvarkuće može se i piti (ili se može pojesti nekoliko listova) kao prirodni dar za bronhitis, gnojne upale grla i zubnog mesa, pročišćenje crijeva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod živčane rastrojenosti.

Umirujući čaj:

Od čuvarkuće se može pripremiti i čaj koji se preporučuje protiv menstrualnih tegoba, proljeva i čira na želucu. Pogodan je i za ispiranje afta ili ranica u ustima te za ispiranje grla u slučaju gnojne angine.

U 2,5dcl vode stavite 12g osušenih ili 10g svježih listova čuvarkuće te kuhajte 15 minuta, a potom procijedite i pustite da se malo ohladi. Preporučuje se šalica čaja ujutro na prazan želudac, a nakon toga svakih sat vremena po jednu žlicu čaja, dok ne popijete pripremljenu količinu.

Na bolnu slezenu stavljaju se topli oblozi od listova čuvarkuće skuhanih u mlijeku, a hladni napitak od čuvarkuće (1-2 lista stavite u čašu vode i pustite da odstoji pola sata) preporučuje se protiv groznice.