Home Zdravlje SADRŽI JEDINSTVENI ENZIM: Ovaj napitak posebno je dobar za žene…

SADRŽI JEDINSTVENI ENZIM: Ovaj napitak posebno je dobar za žene…

130
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ovaj napitak posebno je dobar za žene…

Kako sadrži bromelin, enzim sa protivupalnim svojstvima, lako se bori protiv infekcija i ubija bakterije. Sok od svježeg ananasa dokazano je dobar protiv kašlja. Najbolje je da koristite svježe iscjeđeni sok, ali možete kupiti u marketima i 100-odstotni čisti sok.

Samo jedna čaša soka od ananasa sadrži gotovo 50 odsto naših dnevnih potreba za vitaminom C. Dobijate vrlo važne enzime, koji regulišu metabolizam i stvaranje energije u tijelu.

U ovom voću ima mnogo magnezijuma, minerala koji je vrlo važan za tkiva i kosti, kao i za bolju apsorpciju kalcijuma. Putem čistog cjeđenog soka možete unijeti i čisti bromelin, koji je označen kao agens ključan u svim protivupalnim procesima.

Probava i toksini:

Bromelin rastvara proteine, koje je često teško probaviti, pa izazivaju probleme sa zatvorom. Zato vam ananas može pomoći da poboljšate probavu, uz to bogat je vlaknima, pa brzo i efiksano čisti crijeva. Takođe, spada i u prirodne dijuretike, dobar je za bubrege i izbacivanje štetnih toksina iz tijela.

Za žene:

Djevojke i žene koje imaju problema sa bolnim menstruacijama trebale bi piti sok od ananasa. Već pominjani bromelin ima analgetska svojstva i može pomoći da ublažite bolove. A kako je ananas bogat vitaminom C odličan je i borac protiv akni. Možete se riješiti akni, pa i ožiljaka od akni ako budete koristili čisti sok do ananasa kao toner ili samo ga nanesite na lice, ostavite da se osuši, pa operite hladnom vodom.

Protiv kašlja:

Ako patite od kašlja, koji nije povezan sa ozbiljnijim stanjem, poput upale pluća uvijek popijte čisti sok od ananasa. Umiriće bolno grlo i lakše ćete izbaciti šlajm. Prirodne mješavine sa ananasom uveliko pomažu kod problema sa šlajmom, začepljenjima sinusa, kašljem, kihanjem i infekcijama.

RECEPT:

Pomiješajte:

– 250ml svježeg soka od ananasa (sok vi sami sebi od anansa da napravite)

– četvrtina šolje sveže iscjeđenog soka limuna

– komad korijena đumbira (dug oko 7cm, narendan)

– 1 kašiku meda

– pola kašičice kajenske paprike

Priprema i primjena:

Jednostavno, samo sve dobro pomiješajte. Uzimajte 2 do 3 puta na dan po jednu četvrtinu šolje. Ponavljajte svaki dan dok se simptomi ne povuku.