Home Zdravlje ZDRAVSTVENE DOBROBITI GAVEZA: U kombinaciji sa rakijom moć ove biljke nema granice…

ZDRAVSTVENE DOBROBITI GAVEZA: U kombinaciji sa rakijom moć ove biljke nema granice…

347
0
Zdravlje,
Zdravlje,

U kombinaciji sa rakijom moć ove biljke nema granice…

Gavez sadrži hormon auksin, koji sa lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zaraste, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korijena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva.

Od davnina pa do danas, mnogi ljudi su posvedočili o zdravim dobrobitima biljke gavez. “Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilama gavezovog korijena”, kaže stara izreka, koja aludira na to da je prirodna moć gaveza neograničena.

Latinsko ime gaveza je Symphytum officinale, a u narodu je poznat i kao crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volov jezik. Ova biljka ima vrlo dugačku i šaroliku istoriju upotrebe. Zbog njegove dobrobiti, u narodu se verovalo da potiče iz rajskog vrta.

Stručnjaci u oblasti alternativne medicine kažu da ovaj korijen pomaže kod zdravstvenih tegoba. Kod preloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, bolova usljed amputacije udova, pa čak i kod proređenog koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kičme i oštećenja pršljenova, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje i poremećaja cirkulacije.

Kod svih vrste povreda, uboda, modrica, rana, kao i zgrušavanja krvi, može pomoći tinktura napravljena od korijena gaveza. Gavez sadrži hormon auksin, koji sa lakoćom stvara novo tkivo, pa stoga rana brzo zaraste, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korijena, pospješuje granulaciju i regeneraciju tkiva.

Gavez je nezamjenjiv kod upale tetiva, artritisa (upala zglobova), distorzije (iščašenje, uganuće), kontuzija (naboj, nagnječenje), hematoma (krvni podlivi), tromboflebitisa (upale vena) i drugog.

Tinktura od gaveza zauzima počasno mjesto i u kozmetici lica i ruku. Odlika ove tinkture je da obnavlja i preporađa opuštenu i naboranu kožu, naročito bore oko očiju. Nakon duže upotrebe tinkture koža lica i ruku se sasvim regeneriše.

Za spoljašnju upotrebu protiv gihta nema boljeg pripravka od tinkture gaveza, koja se kod teškog gihta lagano utrljava. Izvrsno se pokazala i kod upale nerava, gdje god su na tijelu bolna mjesta osjetljiva na pritisak, to se odražava na periferne nerve.

Recept za tinkturu od gaveza:

Staviti 100g korijena gaveza u 700ml jake rakije ili alkohola u plastičnu flašu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnom mjestu 14 dana. Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procijediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mjestu. Ovom tinkturom mazati oboljelo mjesto 3 puta dnevno. Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla!

Napomena:

Čisti alkohol umjesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez sa rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma ljepljiva. Tinktura je isključivo za spoljašnju upotrebu!