Home Zdravlje RECEPT ZA UHOBOLJU I KOŽNE BOLESTI: Evo kako da napravite čuveni med...

RECEPT ZA UHOBOLJU I KOŽNE BOLESTI: Evo kako da napravite čuveni med i sok od čuvarkuće…

2465
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Evo kako da napravite čuveni med i sok od čuvarkuće…

Otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prevodu znači “uvek živa”. Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluostrva, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza.

Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego zdrava biljka. Neki od nas možda je se sećaju i kao biljku sa kojom su vam u detinjstvu ublažavali bolove u uhu.

Sastav i delovanje čuvarkuće:

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Ona još poseduje vrlo vredne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Prirodni melem za uhobolju:

Čuvarkuća je stari narodni melem za uhobolju. Njen sok rastvara višak skrućene smole u uhu i uopšteno smanjuje bol. Mnogi su se uverili da deluje u ublažavanju ovih tegoba, a čak je i neki pedijatri preporučuju za decu. Da bi je koristili dovoljno je istisnuti od 2ml do 3ml soka iz lista, ukapati u uvo, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha.

Pomaže kod lakših kožnih bolesti i rana:

Čuvarkuća ima slično delovanje aloe veri, koja je poznata u tretiranju lakših kožnih tegoba. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje. Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.

Sok čuvarkuće:

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspešno bore protiv bakterija. Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crijevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uva i grla.

Ubrati 180g listova čuvarkuće, oprati, staviti u blender i napraviti sok. Dodati pola kilograma meda i mešati dok se ne sjedini. Dodati 200ml ceđenog soka od limuna i promešati. Sipati u teglu i zatvoriti plastičnim poklopcem. Čuvati u frižideru a uzimati po jednu supenu kašiku 3 puta dnevno, pola sata pre obroka.

Čuvarkuća u medu:

Deluje detoksikacijski te se preporučuje nakon neumerenosti u jelu i piću. Pomiješana sa blago vrućom vodom, smesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu. Sameljite 750g listova čuvarkuće i pomešajte ih sa kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutro na prazan želudac i tokom dana jednu do dve kašičice.

Čaj od čuvarkuće:

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proliva i čireva. Kuvajte 10g sveže ili 12g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250ml vode. Procedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popije čašicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašičicu čaja.