Home Zdravlje SKRIVA BROJNA ZDRAVSTVENA SVOJSTVA: Melem je za krv, probavu, jetru, reumu, kožne...

SKRIVA BROJNA ZDRAVSTVENA SVOJSTVA: Melem je za krv, probavu, jetru, reumu, kožne i psihičke tegobe…

455
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Melem je za krv, probavu, jetru, reumu, kožne i psihičke tegobe…

Jedan je od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova je jorgovan, koji u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna zdravstvena svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji.

Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvijet, omiljen je među mnogim narodima i narodnostima. U svojim obredima koristi se u egzorcizmu, reinkarnaciji, gatanju, vidovitosti, a raširena je i upotreba jorgovana kao psihofizička zaštita, itd.

Za zdravlje čovjeka se koristi cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena. Koristi se kod reumatskih bolesti i to naročito reume živaca te za navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Koristi se i kod probavnih tegoba kao što je dijareja.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se:

Kod malarije i to povratne malarije sa simptomima groznice praćeno sa drhtavicom i visokom temperaturom. Listovi se koriste kod groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo).

Zatim, kod tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi se koriste kod kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica (cvjetove kuvamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice).

Zatim, kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma, oblog za oči) itd. U literaturi se spominju i upotreba cvijetova u magičnim obredima.

Zapravo, misli se na zaštitu, čišćenje ili pročišćavanje kuće, soba, a koristili su se mirisni cvjetovi kako bi otjerali zle duhove te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vijesnik radosti i dara života itd.

Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i kod reume kao i neuralgije živaca. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti i potištenosti.

Cvjetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak proljećnim mješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.