Home Zdravlje POGLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA AKO JEDETE TROJE JAJA SVAKI DAN: Bićete iznenađeni...

POGLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA AKO JEDETE TROJE JAJA SVAKI DAN: Bićete iznenađeni rezultatima…

42
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Bićete iznenađeni rezultatima…

Proteklih godina dosta se govorilo o štetnosti prevelike konzumacije jaja, zbog svoje visoke razine holesterola. Međutim, činjenice ipak govore da je ova namirnica izuzetno korisna za zdravlje.

Da li ste se nekada zapitali šta će se desiti vašem tijelu ako jedete 3 jaja svaki dan:

Naime, jaja su bogata vitaminima A, B6 i E, tiamin, riboflavin, folna kiselina, željezo, fosfor, selen, magnezij i još mnogo toga. Nema mnogo namirnica koje uključuju sve ove hranjive tvari zajedno.

Čuva oštar vid:

Jaja su vrlo korisna kada je riječ o vidu, jer sadrže visoku razinu luteina i zeaksantina koji smanjuju rizik povezanosti makularne degeneracije sa godinama i štite oči od štetnih UV zraka. Ovi moćni karotenoidi također smanjuju rizik od katarakata.

Hrani mišiće:

Jaja su izvrstan izvor bjelančevina, samo 2 jaja sadrže istu količinu kao dio mesa, minus masnoća i kiselost. Mnoge dijete preporučuje da ljudi samo jedu bjelanjak, ali je žumanjak jaje koji sadrži polovicu količine bjelančevina u jajašcima.

Hrani kosti:

Jaja obiluju vitaminom D i kalcijem, bitnim hranjivim tvarima kada je u pitanju zdravlje kostiju. Vitamin D dopušta bolju apsorpciju kalcija u tijelu, dok je potrebno za pravilno zgrušavanje krvi, živčane signale i kontrakcije mišića kalcija.

Mršanje:

Možda ste mislili da se jaja treba izbjegavati, ali to je suprotno. Budući da su bogati toliko hranjivih tvarima, učinit će vam da se osjećate sitiji duže. Prema studijama konzumacija jaja za doručak čini da jedete manje tijekom dana i pridonosi gubitka težine i smanjen postotak tjelesne masti.

Sve te prednosti koje smo naveli, sve hranjive tvari koje sadrže jaja, pokazuju da su svjetske zdravstvene organizacije pogrešno savjetovale protiv konzumiranja jaja. Ne samo da su jaja ne štetna, već su vrlo zdrava.