Home Zdravlje ČUVENI “MEDICINSKI DŽEM”: Redovno ga jedite i riješite problem stomačnih tegoba i...

ČUVENI “MEDICINSKI DŽEM”: Redovno ga jedite i riješite problem stomačnih tegoba i zatvora…

158
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Redovno ga jedite i riješite problem stomačnih tegoba i zatvora…

Ovaj džem zovu i bolnički džem. Uzroci zatvora mogu biti premalo kretanja, stres, lijekovi, neki vitamini, premalo vode, ali može biti i nuspojava druge bolesti. Iako se čini da je zatvor bezazlen, to nije tako, posebno ukoliko traje mjesecima jer se čovjek za to vrijeme ne osjeća prijatno u svojoj koži.

Karakteriše ga otežana defekacija, tvrda stolica. Po statistikama svaka deseta osoba ima probleme s tim. Zatvor je bitno riješiti ne samo zbog bola nego iz razloga što bi otpadne materije trebale izbaciti iz tijela što prije. Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem.

Pacijenti koji su trpjeli zatvor su jeli jednu veliku kašiku džema na dan što im je povećalo učestalost pražnjenja crijeva. Hurme imaju širok spektar zdravstvenih prednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem. One su izvor prirodnih vlakana koja su neophodna za rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa za obični. Lako se probavljaju i smanjuju glad.

Po sastavu hurme su slične multivitaminskoj tableti. Anemični pacijenti bi trebali da jedu hurme, jer su odličan izvor gvožđa. 100gr hurmi sadrži oko 0,90 gvožđa. Gvožđe, kao dio hemoglobina određuje nosivost kiseonika u krvi. Hurme sadrže kalcijum, koji je koristan kod dijareje. Osim toga pomažu da se crijevna flora obnovi.

Recept za laksativni džem:

Sastojci:

– 150g hurmi (1 šoljica)

– 150g suhih šljiva (1 šoljica)

– 1,5 šoljica prokuhale vode

Priprema i primjena:

Isijecite hurme i šljive na komadiće. Stavite u ključalu vodu i kuhajte dok se ne zgusne. Dobijena količina bi trebalo da bude dovoljna za 20 porcija. Ovaj džem je pogodan za sve. Možete ga jesti samog, mazati, dodati u pahuljice i sl. A za redovnu stolicu najbolje je 1 kašiku ovog džema jesti pred samo spavanje.

Suhe šljive imaju hranljiv učinak, decenijama se prepisuju. Bogate su vlaknima i sorbitolom. Sadrže ga 15 puta više nego drugo voće. Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari. U crijevima se prerađuje sporo zbog čega dovodi do mekših stolica. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za rad crijeva.

Savjeti za postizanje redovne stolice:

– Pijte puno vode

– Jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće i izbjegavajte laksative jer postoje prirodne metode kojima možete pospiješiti probavu

– Izbjegavajte mlijeko i kofein