Home Zdravlje NAJDJELOTVORNIJA BILJKA ZA PREVENCIJU ZDRAVLJA: Posebno je dobra za srce i kardiovaskularni...

NAJDJELOTVORNIJA BILJKA ZA PREVENCIJU ZDRAVLJA: Posebno je dobra za srce i kardiovaskularni sistem…

165
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Posebno je dobra za srce i kardiovaskularni sistem…

Crni kim (Nigella sativa) danas je poznat kao jedna od najdelotvornijih biljaka u prevenciji niza zdravstvenih tegoba.

Sprovedeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetima i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergije, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, hronični umor i slabu cirkulaciju.

Klinički je dokazano da crni kim ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme.

Njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim delovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije.

Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce:

Kim deluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska.

Istraživanja su pokazala da primena ulja crnog kima dovodi do blagog snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola.

Može se koristiti za snižavanje vrednosti šećera u krvi tako što stimuliše gušteraču da luči insulin i povećava osetljivost ćelija na njega.

Poseban učinak pokazuje i kod dijabetesa.