Home Zdravlje SAVRŠENO DOBAR ZA ZDRAVLJE: Pogledajte koje promjene nastaju u tijelu ako svaki...

SAVRŠENO DOBAR ZA ZDRAVLJE: Pogledajte koje promjene nastaju u tijelu ako svaki dan jedete luk…

126
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte koje promjene nastaju u tijelu ako svaki dan jedete luk…

Luk je dobar izvor: dijetalnih vlakana, vitamina C – važnog za imunitet i lijepu kožu, vitamina B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline – esencijalne za stvaranje ćelija, kalijuma – blagotvornog za pritisak i zdravlje srca, mangana – za zdravlje tkiva i kostiju.

Zdravstvene dobrobiti crvenog luka:

Većina zdravih svojstava luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim jedinjenjima. Mnoga zdrava jedinjenja iz luka djeluju u sinergiji, te pomažu da se uravnoteži zdravlje organizma.

Među zdravim svojstvima luka ubrajaju se njegove sljedeće odlike: sprječava upalne procese, štiti zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, poboljšava probavu, smanjuje širenje virusa, čisti krv od toksina, čuva od dijabetesa, poboljšava raspoloženje, djeluje antibakterijski i antigljivično, poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane.

Čuva zdravlje krvnih sudova:

Luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer obiluje jedinjenjima koja deluju antikoagulativno. Koronarnim bolesnicima preporučuje se svakodnevno konzumiranje luka jer njegovi sastojci sprječavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka.

Takođe, konzumiranje luka uz masnu hranu pomaže blokiranju štetnih učinaka masti među kojima je i stvaranje krvnih ugrušaka. Sirovi luk predstavlja najbolji melem za podizanje dobrog HDL holesterola, te je preporučljiv srčanim bolesnicima.

Dovoljno je pojesti pola glavice sirovog luka dnevno, jer termički obrađen ne djeluje na holesterol. Sumporna jedinjenja iz luka takođe pomažu smanjivanju visokih triglicerida i opuštanju krvnih sudova. Luk smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, bolesti koronarnih arterija, perifernih vaskularnih bolesti i infarkta.

Pomaže kod šećer i štiti od dijabetesa:

Medicina od davnina priznaje djelovanje luka u regulaciji šećera, čak i u manjim količinama kada se upotrebljava kao dodatak jelima. Studije su potvrdile da se česta konzumacija luka može povezati s nižim nivoima glukoze u krvi, nezavisno od toga da li je luk kuhan ili sirov.

Aktivno djelovanje pripisuje se jedinjenjima alil-propil-disulfidu i alicinu koji stimulišu izlučivanje insulina. Luk sadrži mangan i hrom – dva elementa koja su neophodna za pravilno lučenje i djelovanje insulina.

Osigurava miran san i dobro raspoloženje:

Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u telu koji može spriječiti opskrbljivanje mozga nutrijentima. Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji osim dobrog raspoloženja, regulišu san i apetit.