Home Zdravlje POGLEDAJTE ZAŠTO REDOVNO TREBATE JESTI ORAHE: Čuvaju zdravlje srca, smanjuju rizik od...

POGLEDAJTE ZAŠTO REDOVNO TREBATE JESTI ORAHE: Čuvaju zdravlje srca, smanjuju rizik od srčanog udara…

185
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čuvaju zdravlje srca, smanjuju rizik od srčanog udara…

Svi smo čuli za orahe, čak ih i jako često koristimo, u raznim kolačima i pecivima, ali slabo da neko od nas zna da mladi orasi imaju jako zdrava svojstva. Malo se zna o dobrobitima mladih listova, mladih plodova i nezrelog ploda, koje mogu pomoći protiv mnogih bolesti te su najučinkovitiji ako se beru početkom maja.

Orah ima posebno priznanje zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, on se koristi za izradu finog namještaja, bojenje, za umjetničke obrte itd. Među ljudima je dobro poznat kao melem za čišćenje krvi, a dobar je i kod plućnih bolesti, jača mišiće i poboljšava vid. Orah se koristi protiv inficiranih rana, kožnih bolesti i upale oka u obliku balzama i kao kupka. Orahovo ulje je dobro za njegu kose i zaštite od opekotina sunca. Jezgra sadrži 65% ulja, proteina, ugljikohidrata, fosfora, kalija, magnezija, vitamina B i C i željeza.

Čaj od orahovih pregradaka:

Čaj od mladog lista oraha je posebno učinkovit, što u kombinaciji sa medom jača i čisti tijelo i poboljšava zdravlje. Također se koristi kod problema sa probavom, gihta, krvarenja desni, gnojnih osipa, prekomjerne tjelesne težine i protiv vaginalnog iscjetka. Listovi sadrže eterično ulje žućkaste boje, tanini i tvari s toplim i gorkim okusom.

Orahov list se bere u lipnju i srpnju te je poželjno da ih koriste, dok su svježi i zeleni, jer oni sadrže mnogo zdravih sastojaka. Mladi zeleni orasi su bogati vitaminom C. U kombinaciji sa medom su izvrstan melem za bolešljivu i slabu djecu. Zreli plodovi su puni ulja, jedu se svježi i izvrstan su izvor omega 3 masnih kiselina, što će uspješno pomoći kod holesterol u krvi.

Tinktura za jačanje kose:

Sameljite 100g osušenih oraha, a zatim ih staviti u 1l 96% alkohola u staklenu teglu. Zatvorite teglu i ostavite je na toplom mjestu 2 tjedna, ne zaboravite promućkati bar jednom dnevno. Masirajte vlasište pomoću ove tekućine i zatim osušite kosu. Ponovite ovaj tretman svake večeri.

Protiv bolova:

Pomiješajte jednu litru djevičanskog maslinovog ulja sa 150g sitno izrezanog, svježeg i zdravog orahovog lista. Stavite u staklenu teglu i spremite dobivenu smjesu na toplom mjestu najmanje 30 dana. Nakon toga, procijedite ulje i mažite na bolna mjesta.

Dobrobiti redonog jedenja oraha:

Čuva zdravlje srca:

Redovito konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i ovapnjenja krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara. Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

Bogat izvor antioksidanata:

U orasima nalazi se velik broj fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i karotenoidi – sve ove tvari služe kao antioksidansi. Ovi spojevi mogu pomoći vašem tijelu u borbi protiv neuroloških bolesti i upala.

Poboljšava rad mozga:

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak. Gotovo dvije trećine Amerikanaca imaju manjak omega-3 masnih kiselina. Manjak istih može negativno utjecati na pravilno funkcioniranje mozga. Studija na Sveučilištu Purdue je otkrila da djeca s nedovoljnim unosom omega-3 masnih kiselina imaju poteškoće u ponašanju i učenju.

Pomaže kod stresa:

Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Poznato je da omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alzheimerove bolesti. Orah i njegovo ulje pomažu kod smanjenja razine stresa i visoki pritiska uzrokovanih stresom.

Pomaže kod nesanice:

Imate problema s nesanicom? Izbjegavajte uzimanje tableta za spavanje, jer mnoge od njih imaju nuspojave. Umjesto toga, pojedite pet oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.

Njeguje kožu:

Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za njegu lica i kao ulje za masažu. Vitamin E pronađen u orasima također je veoma dobar za kožu.

Smanjuje upale:

Omega-3 masne kiseline u orahu djeluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih žila, srčanog i moždanog udara i hipertenzije. 25 grama ovoga voća vas opskrbljuje sa 90% dnevne doze kvalitetnih masnih kiselina.