Home Vijesti PONIZNOST PRED ŽRTVAMA: Željko Komšić na otkrivanju Cvijeta Srebrenice u Italiji…

PONIZNOST PRED ŽRTVAMA: Željko Komšić na otkrivanju Cvijeta Srebrenice u Italiji…

273
0
Zeljko Komsic,
Zeljko Komsic,

Željko Komšić na otkrivanju Cvijeta Srebrenice u Italiji…

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović danas boravi u gradu Rogno, Italija, gdje zajedno sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem prisustvuje otvaranju spomen-obilježja “Cvijet Srebrenice” posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici.

Potpredsjednik Dunović je rekao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je danas tu.

“I što zajednički odajemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. Međutim, otvaranje spomen-obilježja „Cvijet Srebrenice“ tužan je događaj kojim se dostojanstveno sjećamo žrtava najvećeg i najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Svaki put kada dođem u Memorijalni centar u Potočarima osjetim poniznost pred nadgrobnim spomenicima žrtava čiji je život, a često i mladost, prekinut rukama krvnika koji su, u svojim bolesnim mislima, osmislili sistematski plan uništenja jednog naroda kako u Srebrenici, tako i cijeloj Istočnoj Bosni.

Tako i danas, stojeći pred ovim spomenikom, pred cvijetom punim krvi, ali i prkosa, smrti, ali i snage, osjetim poniznost pred žrtvama, ali i poniznost pred preživjelima koji sa toliko hrabrosti i snage tragaju za nestalima i bore se za pravdu i istinu. Svako od nas nositelja javnih funkcija dužan je pomoći toj borbi i stati na stranu istine.

A istina je samo jedna. U julu 1995. godine počinjen je genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja sa sistematski planiranom namjerom potpunog istrjebljenja jednog naroda. Taj plan osmislile su politike tadašnjih vođa Republike Srpske na čelu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, a sprovele tzv. Vojska RS-a uz logističku i vojno-policijsku podršku režima u Beogradu. Tu istinu potvrđuju prije svega presude Međunarodnog suda u Haagu, ali i svjedočanstva onih koji su imali snage svoje priče ispričati i time ostaviti trag o strahotama koje su preživjeli. Svako relativiziranje ove činjenice predstavlja podršku politikama negiranja i nastavak genocidne ideje.

Posebno je važno da sjećanje o genocidu živi i van Srebrenice i van Bosne i Hercegovine i zato ovaj spomenik, u Italiji, koji danas otvaramo predstavlja trajnu opomenu Evropi i svijetu da ne smijemo ostati nijemi pred širenjem bolesnih genocidnih politika i ne smijemo dopustiti da se Srebrenica ponovi bilo gdje.

Nažalost, i pored svih dokaza, U Bosni i Hercegovini i regionu, nacionalističke ideje poricanja genocida žive i dalje, i dodatno otežavaju porodicama žrtava i preživjelima da istraju u svojoj borbi za istinu, obezvrjeđujući njihovu bol.

Važno je i da sa ovog mjesta damo podršku i generacijama koje su rođene nakon genocida. Njihovi životi su tek počeli, rođeni su na zemlji natopljenom krvlju svojih predaka, a na njoj nastavljaju živjeti. Svaki od tih mladih života pokazatelj je da oni koji su imali genocidne ideje nisu uspjeli u namjeri da unište život i svaka od tih mladih osoba živa je opomena čovječanstvu da se opasnim politikama rata i mržnje mora stati u kraj.

Također, smatram da je žalosno što moje poštovanje prema žrtvama i nedvosmisleno priznavanje presuda međunarodnih sudova predstavlja rijetku iznimku od predstavnika vlasti koji dolaze iz istog reda naroda kao i ja.

Time je veća moja obaveza da svake godine, 11. jula, budem u Potočarima, da govorim istinu i da javno pozivam na priznavanje genocida. Volio bih da se po tome ne izdvajam i da svaki predstavnik vlasti klekne pred žrtvama i prizna utvrđenu i nedvosmislenu istinu. Genocid je počinjen i ostavio je crnu mrlju na prošlosti cijelog svijeta”, kazao je Dunović.

On je uputio čestitku Udruženju građana BiH „Ljiljan Italije“ na uspješno realizovanom projektu.

Izvor: net