Home Zdravlje POMAŽE PRI NORMALIZACIJI GLUKOZE U KRVI: Obavezno jedite crveni luk ali na...

POMAŽE PRI NORMALIZACIJI GLUKOZE U KRVI: Obavezno jedite crveni luk ali na ovaj način…

770
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Obavezno jedite crveni luk ali na ovaj način…

Ovo kulinarsko čudo je pravi spas za većinu bolesti. Crveni luk ima snažno antibakterijsko dejstvo. Svjež luk sa medom koristi se kod bronhitisa i upale pluća, ublažava napad kašlja. Iscijeđen crveni luk pomaže kod bolova u ušima i može čak da se nanese na noge kako bi snizio tjelesnu temperaturu.

Ali malo ljudi zna da je jako koristan pečeni crveni luk. Tokom termičke obrade, on ne gubi svoja svojstva, već naprotiv! Pečeni crveni luk će pomoći da se izborite sa dugotrajnim ranama i to tako što ćete ispečeni luk direktno staviti na ranu.

Ukoliko osjetite neke bolove, topao, pečeni luk stavite na problematično mjesto u trajanju od 20 minuta. Bol će brzo nestati.

Čak i kod hemoroida pomaže pečenim crveni lukom. Pečeni luk treba da jedemo što češće kako bismo spriječili zgrušavanje krvi, a samim tim i srčani udar ili šlog. On pomaže dijabetes, pa ga ljekari preporučuju u svakodnevnoj ishrani.

Luk možete jesti kao dodatak jelima, ali je najdjelotvorniji kada ga jedete na prazan stomak.

Efekat ovakve primjene luka je vidljiv već nakon nedjelju dana, a sve zahvaljujući sumporu i gvožđu koji se nalaze u pečenom luku. Takav luk će pomoći pri normalizaciji glukoze u krvi, pravilnom funkcionisanju pankreasa i jetre.

Kada se jede pečeni luk, poboljšava se stanje pacijenta sa hipertenzijom i aterosklerozom. Luk pomaže krvnim sudovima da se očiste i oslobode viška naslaga. Nakon pečenja u rerni, luk ispušta esencijalna ulja koja daju ovoj namirnici specifičan miris i ukus.

Izvor: net