Home Zdravlje ZA DOBRO ZDRAVLJE SRCA: Evo zašto sjemenke bundeve treba jesti svaki dan…

ZA DOBRO ZDRAVLJE SRCA: Evo zašto sjemenke bundeve treba jesti svaki dan…

500
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Evo zašto sjemenke bundeve treba jesti svaki dan…

Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.

Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti koje imaju sjemenke bundeve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.

Dobre za zdravlje prostate:

Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak nekih bolesti.

Ublažavaju simptome menopauze:

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol:

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa:

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje:

Bogat su izvor vlakana i proteina, materije koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g semenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje:

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Olakšavaju artritis:

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.