Home Zdravlje ZDRAVSTVENE DOBROBITI SMOKVI: Pogledajte kako vam mogu pomoći i za šta su...

ZDRAVSTVENE DOBROBITI SMOKVI: Pogledajte kako vam mogu pomoći i za šta su sve dobre…

285
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Zdravstvene dobrobiti smokvi…

Sušene smokve uvijek možete naći u supermarketima, ali svježe smokve su takođe jako korisne zdrave.

Pročitajte kako vam smokve mogu pomoći i za šta su sve dobre:

1. Pomažu kod krvnog pritiska

Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svijetu gdje velik broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli.

2. Pomažu kod mršavljenja

Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dulju sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama svježe smokve nalazi tek 74 kalorije.

3. Ključ dobrog raspoloženja

Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja.

4. Pomažu kod visokog šećera u krvi

Ne trebate izbjegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno mogu pomoći kod snižavanja razine šećera u krvi. Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.

5. Pomažu kod bradavica

U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema sa izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica. Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti kurje oko ili bradavicu. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta.

Izvor: net