Home Zdravlje IMAJU ZAPANJUJUĆE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema…

IMAJU ZAPANJUJUĆE ZDRAVSTVENE DOBROBITI: Podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema…

291
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema…

Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela i soseva. Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća.

U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tera na plač. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. I nije samo to – čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.

Zašto su ljute papričice zdrave:

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna zdravstvena svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.

Djeluju antiupalno:

Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Pomažu kod bolova:

Najnovija istraživanja potvrđuju da čili pomađe kod bolova izazvanim artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema:

Pokazalo se da ljute papričice pomažu kod holesterola, triglicerida i stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Poboljšavaju probavu:

Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

“Hrane” naš imunitet:

Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Podstiču mršavljenje:

Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahtijeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

Sprječavaju čir na želudcu:

Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih spriječavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova.

Kakve vrste paprike koristiti:

Ljutina paprike zavisi o njezinoj vrsti. Međutim, čak u granicama jedne vrste ljutina se može razlikovati od papričice do papričice.

Ljutina paprike se mjeri prema posebnoj skali, pri čemu se koriste Scovillove jedinice:

– slatka paprika = 0 jedinica

– pepperoncini = 100 – 500 jedinica

– pasilla = 1 000 – 1 500 jedinica

– rocotillo = 1 500 – 2 500 jedinica

– jalapeno = 2 500 – 5 000 jedinica

– wax = 5 000 – 10 000 jedinica

– vserrano = 10 000-23 000 jedinica

– kajenska paprika, tabasko, guntur čili – 30 000 − 50 000 jedinica

– crvena savina habanera = 360 000 − 500 000 jedinica

– naga viper, infinity čili – 855 000 − 1 500 000 jedinica

Tabasco sos koji je na visokoj cijeni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica. Generalno, čim je papričica (ili sos) ljuća, tim je bolja jer više jlekovitog sastojka – kapsaicina – sadrži.

Jednostavan način da ljutu papriku dodate u vaš meni:

Vrlo jednostavan način da dodate ljuti ukus u vaš svakodnevni meni jest da uz jelo koristite svježe ili ukiseljene ljute feferone ili gotove sosove od čilija. Možete koristiti i čili u prahu, posipajući njime jela.

Koju količinu ljute paprike unositi:

Unos ljute paprike zavisi o postotku kapsaicina koji ona sadrži – što se vidi po njenoj ljutini. Iako je ljuta paprika jako ljekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog ukusa potrebna je zlatna sredina. Ajuverda govori o tome da prekomjerni unos ljutog može imati negativne posljedice na zdravlje. Obično, dovoljno je da unesete 1-2 kašičice ljute paprike dnevno!