Home Zdravlje HELJDA: Narodna medicina je preporučuje kod reumatizma, dijabetesa, ateroskleroze krvnih sudova…

HELJDA: Narodna medicina je preporučuje kod reumatizma, dijabetesa, ateroskleroze krvnih sudova…

374
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Narodna medicina je preporučuje kod reumatizma, dijabetesa, ateroskleroze krvnih sudova…

Da li znate da je heljda vrlo zdrava i korisna namirnica, koju bi ste trebali uključiti u svoju ishranu. Odavno je dokazano njeno zdravstveno dejstvo za brojne tegobe.

Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak. Narodna medicina preporučuje je kod reumatizma i dijabetesa.

Čaj od heljdinog cvijeta ima zdravstveno dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvijetova heljde pomaže kod ateroskleroze krvnih sudova.

Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod probavnih problema.

Ako želite napraviti sebi masku za lice ili prirodni piling, sameljite heljdu kako biste dobili grubo brašno. Ono se, osim u kozmetičke svrhe, koristi i za pripremu raznih obloga za liječenje lišajeva, ekcema i čireva.

U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični produkt, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1 i B6.

Heljda je dijetski proizvod. Nutricionisti nju često preporučuju uključiti u jelovnik ljudi, bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.

Poslije 2 nedelje držanja ove dijete možete značajno izgubiti na kilaži, a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i crijeva.

Recept za pripremanje heljde:

Prije svega, nabavite heljdu (proprženu u zrnu). Prisutna je u svakoj radnji zdrave hrane. Zrno zaliti kipućom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode).

Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu. Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati).

Meni:

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, sosova i soli (jedino može soja sos). U toku dana popiti 1l kefira ili jogurta (ne više od 1% – 1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno.

Dozvoljena je kafa, i zeleni čaj, ali ne više od 2 šolje dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok obavite 4 sata prije spavanja. Kao i kod bilo koje dijete preporučuje se uzimanje multivitamina.

U toku dana možete uzimati malo voća ili povrća (jabuka, narandža, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, kašiku meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – špinat, brokule, prokelj, grašak…bez soli i drugih začina. Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebalo da imate osjećaj gladi.

Napomena:

Kad završite dijetu, nemojte odmah da se mjerite, sačekajte jos 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).