Home Zdravlje POMAŽE KOD KARDIOVASKULARNIH PROBLEMA: Posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih tegoba…

POMAŽE KOD KARDIOVASKULARNIH PROBLEMA: Posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih tegoba…

286
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih tegoba…

Da li znate da je heljda vrlo zdrava i korisna namirnica, koju bi ste trebali uključiti u svoju ishranu. Odavno je dokazano njeno zdravstveno dejstvo za brojne tegobe.

Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak. Narodna medicina preporučuje je kod reumatizma, glaukoma i dijabetesa.

Čaj od heljdinog cvijeta ima zdravstveno dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvijetova heljde pomaže kod ateroskleroze krvnih sudova.

Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema.

Ako želite napraviti sebi masku za lice ili prirodni piling, sameljite heljdu kako biste dobili grubo brašno. Ono se, osim u kozmetičke svrhe, koristi i za pripremu raznih obloga za liječenje lišajeva, ekcema i čireva.

U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični produkt, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1, B6, P.

Heljda je dijetski proizvod. Nutricionisti nju često preporučuju uključiti u jelovnik ljudi, bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.

Poslije 2 nedelje držanja ove dijete možete značajno izgubiti na kilaži, a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i crijeva.

Recept za pripremanje heljde:

Prije svega, nabavite heljdu (proprženu u zrnu). Prisutna je u svakoj radnji zdrave hrane. Zrno zaliti kipućom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode).

Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu. Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati).

Meni:

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, sosova i soli (jedino može soja sos). U toku dana popiti 1l kefira ili jogurta (ne više od 1% – 1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno.

Dozvoljena je kafa, i zeleni čaj, ali ne više od 2 šolje dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok obavite 4 sata prije spavanja. Kao i kod bilo koje dijete preporučuje se uzimanje multivitamina.

U toku dana možete uzimati malo voća ili povrća (jabuka, narandža, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, kašiku meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – špinat, brokule, prokelj, grašak…bez soli i drugih začina. Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebalo da imate osjećaj gladi.

Napomena:

Kad završite dijetu, nemojte odmah da se mjerite, sačekajte jos 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).

Izvor: net