Home Zdravlje SPASONOSNO ULJE ZA ŽENE: Što prije ga napravite jer je jako dobro...

SPASONOSNO ULJE ZA ŽENE: Što prije ga napravite jer je jako dobro kod ženskih tegoba…

518
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Što prije ga napravite jer je jako dobro kod ženskih tegoba…

Maslačak je jedna od najljekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi dijelovi se mogu koristiti za liječenje. Njegovo mlado lišće, odlična je proljetnja detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina.

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, pomaže metabolizmu te pročišćava krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje kao pomoć kod dijabetesa.

Korijenu maslačka pripisuje se najveće zdravstveno značenje. On pomaže kod detoksikacije jetre i tako podržava zdravlje cjelokupnog organizma.

Cvjetovi maslačka sadrže antioksidanse, pomažu kod bolova i grčeva u želucu, smanjuju depresiju, sadrže helenin koji poboljšava noćni vid, sadrže vitamin A i B12.

U našim krajevima cvjetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja. Ali na primer u korejskoj narodnoj medicini cvetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Ulje od maslačka:

U Americi je popularno ulje od cvjetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno kod bolova od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako se kod nas slabo praktikuje njegovo pripremanje, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko djelovanje.

Maslačak je uopšteno povoljan za ženska oboljenja, a naročito može pomoći kod sprečavanja bolesti dojki, otečenosti i kod problema sa dojenjem. Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvjetovi imaju posebno djelovanje. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećanja. Kada se redovno aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osjećaj dobrostanja i jača imunitet.

Kada se ulje cvetova maslačka kombinuje sa uljem korena maslačka može pomoći kod manjih infekcija i olakšati otečene mliječne žlijezde. Cvjetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primjena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu.

Recept ta ulje od maslačka:

Sastojci:

– cvjetovi maslačka

– kvalitetno hladno cijeđeno ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, susama ili ulje semena grožđa)

Priprema:

Ispunite pola do dvije trećine male tegle sa cvjetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvjetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promješajte smjesu da izađu mjehurići vazduha. Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostavite teglu na sunčanom toplom mjestu dvije nedelje ili dok cvjetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, prociijedite ulje u sterilizovanu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mjestu.

Brzi recept za ulje cvjetova maslačka:

Ako vam je predugo da čekate 2 nedelje, ulje možete pripremiti i na drugi način. Ispunite dvije trećine tegle sa cvjetovima i prelijte ih preko vrha odabranim uljem. Sipajte cvjetove i ulje u posudu s dvostrukim dnom i polako zagrijavajte na najslabijoj vatri oko 30-60 minuta.

Ulje ne sme biti prevruće jer ne želite da se cvjetovi skuvaju. Što ste duže u mogućnosti zagrevati ulje na najslabijoj vatri to ćete imati jači lijek. Smjesu preručite u teglu i ostavite je jedan dan na suncu, a zatim je procijedite. Iako je ovaj recept brži, preporuka je da radite na ovaj sporiji način.

Kako koristiti ulje maslačka:

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno.