Home Zdravlje JAKO JE DOBAR ZA SRCE: Koristi se za održavanje zdravlja krvnog sistema…

JAKO JE DOBAR ZA SRCE: Koristi se za održavanje zdravlja krvnog sistema…

139
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jako je dobar za srce…

Kinezi su nekad od gloga radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama. Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.

Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, no danas je proširen po čitavom svijetu. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvjedove hruške.

Pomoć kod infarkta:

Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za one koji su pretrpjeli infarkt:

Sastojci:

– 240ml sirupa od gloga

– 30ml tinkture od srčanika

– 30ml tinkture od korijena đumbira

– 30ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora

– 30ml tinkture od mljevene crvene paprike

Priprema:

Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte.

Primjena:

Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.

Jako je dobar za srce:

Glog sadrži aktivne tvari sa antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja.

Ona su potvrdila da je glog vrijedan dar za srce. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprječava porast modernoga doba – infarkt.

Svi koji imaju problema sa previsokim pritiskom, žele se zaštititi od opasnosti visokog holesterola i ovapnjenja žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se sa punim povjerenjem osloniti na glog.

Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Druge primjene gloga:

– Glog je jedna od biljaka sa najjačim smirujućim učinkom.

– Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.

– Vrijedan je i u menopauzi.

– Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma.

– Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

– Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Kapi od gloga:

– 20g usitnjenih listova i cvjetova prelijte sa 200ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri sedmice procijedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti. Ove kapi djeluju preventivno ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

Sirup od gloga:

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata.

Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće. Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim.

I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine. Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Izvor: net