Home Zdravlje MELEM ZA ŽELUDAC: Pomaže kod jedne od najraširenijih bolesti današnjice…

MELEM ZA ŽELUDAC: Pomaže kod jedne od najraširenijih bolesti današnjice…

8793
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod jedne od najraširenijih bolesti današnjice…

U sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica. Ali, prije upotrebe neophodno je oguliti krompir, jer je njegova ljuska otrovna. Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgajanog krompira ne sadrži nikakve supstance koje bi bile štetne po zdravlje.

Ono što jeste opasno jeste nezreo krompir zelene ili mjestimično zelene kore, kao i onaj koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krompira. Ali, njega se možete lako riješiti tako da prije upotrebe uklonite dijelove ljuske sa klicama i pozeljenjelu koru.

Dobrobiti krompira:

Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo koje pomaže kod gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razrijeđenog sa malo vode, pola sata prije obroka.

U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog crijeva savjetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata prije ručka i večere. Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i kod bolesti pluća i organa za disanje.

U posljednje vrijeme, krompir sve više dobija na važnosti kao bitno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga i reume.

Konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjaju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova. Takođe, ako se osjećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne mrkve i jabuke – u roku od dvije sedmice bićete u formi.

Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata (namirnica potrebnih organizmu za život i rast). Ako konzumirate krompir sa ljuskom, posebno sirov, unijećete u organizam niz vrijednih sastojaka, poput ugljenih hidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C gubi kuvanjem, što je prevelika šteta jer u sirovom krompiru srednje veličine (otprilike 150g) ima čak 27mg vitamina C, što čini 45 odsto preporučenog dnevnog unosa. Krompir je veoma djelotvoran u njezi problematične kože – osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitisera.

Odličan je čistač problematične kože, zahvaljujući antiseptičnim svojstvima, budući da ima mnogo vitamina C i skroba, pa hrani kožu i usporava njeno starenje. Ako se krompir izrenda i u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu, gladeći sitne bore. Takođe, pomaže u borbi protiv celulita – dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mjesta.

Priprema soka:

Veoma je jednostavno napraviti sok od krompira. Najprije dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene dijelove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok (možete ga iscijediti i u sokovniku).

Primjena:

Sok uvjek piti svježe napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomiješati sa voćem i povrćem po izboru.