Home Zdravlje BOŽIJI DAR PRIRODE: Biljka koja sa razlogom nosi značenje “spasiti” ili “izliječiti”…

BOŽIJI DAR PRIRODE: Biljka koja sa razlogom nosi značenje “spasiti” ili “izliječiti”…

231
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Biljka koja sa razlogom nosi značenje “spasiti” ili “izliječiti”…

Kada je stvarao ovaj svijet, Bog je mislio na sve i sve je dizajnirao sa određenom namjerom. Svaka biljka, svaki cvijet, svaki struk ima svoj smisao, iako mi često ne umijemo da ga pronađemo.

Sve što je stvoreno stvoreno je za čovjeka, pa i žalfija, jedna od najzdravijih biljaka na planeti. Nekada davno su ljudi bili svjesni moći biljaka, ali danas su preokupirani nepotrebnim stvarima i ne mogu da sagledaju božiju milost kroz prirodu koja ih okružuje. Latinsko ime žalfije, Salvia officinalis, potiče od reči „salvare“ što znači spasiti ili izliječiti.

Ova biljka se koristila kao glavni sastojak u smesama za balsamovanje u grobnicama faraona. Grčki lekar Dioskorid ju je koristio kod problema sa krvarenjem, groznicom, kamenjem u bubregu, ali i neredovnom menstruacijom.

U vreme Karla Velikog, žalfija se sadila u svakoj bašti i smatrala se najlekovitijom biljkom. Ona se koristila kod skoro svih tegoba i dobila je status svete biljke.

Od aktivnih sastojaka, žalfija sadrži etarska ulja salviol, pinen, cineol, borneol, kamfor, zatim tanine, gorke supstance, proteine, skrob, kalcijum oksalat, soli fosforne kiseline, soli kalijuma i kalcijuma, ali i još neke neidentifikovane supstance.

Žalfija ima isceljujući efekat pošto pomaže kod čišćenja krvi, stimuliše izbacivanje sluzi iz respiratornih organa, utiče na izbacivanje sluzi iz stomaka i pomaže pacijentima da povrate apetit. Kod dijabetesa se preporučuje mešanje žalfije i hajdučke trave.

Žalfija pomaže protiv zapaljenja i odlična je kod upale grla i krajnika. Najbolji način primene žalfije u tim slučajevima jeste grgoljanje čaja. Žalfija može da utiče i jednim dijelom da pomogne kod reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.

Čaj od žalfije je veoma važan za dojilje, pošto povećani unos čaja od žalfije povećava lučenje mleka kod majki. Konzumiranje čaja od žalfije takođe može smanjiti šanse od nastanka abortusa.

Čaj od žalfije, ako se pije dovoljno često, jača čitav organizam, sprečava nastanak šloga i pomaže kod paralize. Žalfija je jedina biljka pored lavande koja pomaže kod noćnog znojenja. Neki lekari žalfiju koriste i kod grčeva, bolesti kičmene moždine, bolesti žlezda i tremora.

Preporučuje se konzumiranje dve šolje čaja od žalfije na dan. Ovaj čaj odlično deluje protiv bolesti jetre, smanjuje nadimanje i uklanja intestinalne probleme poput dijareje. Izmrvljeno lišće žalfije čak može pomoći kod ujeda insekata. Čaj od žalfije se naročito preporučuje za upaljene krajnike, bol u vratu, zubne apscese i zapaljenja grla i usta uopšte.

Priprema čaja:

Čaj od žalfije možete pripremiti tako što ćete preliti 2 dl vode preko 1-2 kašičice žalfije i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj ima jak ukus i pomalo je gorak, ali trebalo bi ga piti bar dva puta dnevno.