Home Zdravlje NAPRAVITE ULJE OD LJUTIH PAPRIČICA: Nećete vjerovati čemu sve pomažu…

NAPRAVITE ULJE OD LJUTIH PAPRIČICA: Nećete vjerovati čemu sve pomažu…

527
0
Zdravlje,
Zdravlje,
PODIJELI DALJE

Poznato je da su ljute papričice zdrave, ali sigurno niste znali da od njih, jako lako, možete da napravite ljekovito ulje…

Ulje se pravi od ljutih crvenih malih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima.

Ulje od ljutih malih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrejavajućih ulja. Posjeduje nadražajno djelovanje – širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Za pripremu ulja od ljutih paprika biće potrebno:

– 10 svejžih crvenih ljutih malih papričica

– 2 čaše hladno cijeđenog maslinovog ulja

– staklena tegla od 1 litar

Priprema:

Papričice oprati, odsjeći dio gdje se nalazi peteljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smese. Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto (recimo u donji dio kuhinjskih elemenata).

Pored navedenog, u teglu možete staviti dodatno još jednu fino opranu i očišćenu čitavu papričicu. Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cjediljku. Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.

Primjena:

Prvo vrijeme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim dijelovima tijela. Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa.

Nakon nanošenja ulja, osjetićete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijejati kožu, ali bez stvaranja opekotina. Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Poslije mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedjeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mjestu.

Izvor: net


PODIJELI DALJE