Home Zdravlje NAPRAVITE ULJE OD LJUTIH PAPRIČICA: Nećete vjerovati čemu sve pomažu…

NAPRAVITE ULJE OD LJUTIH PAPRIČICA: Nećete vjerovati čemu sve pomažu…

657
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Nećete vjerovati čemu sve pomažu…

Ulje se pravi od ljutih crvenih malih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima.

Ulje od ljutih malih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrejavajućih ulja. Posjeduje nadražajno djelovanje – širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Za pripremu ulja od ljutih paprika biće potrebno:

– 10 svejžih crvenih ljutih malih papričica

– 2 čaše hladno cijeđenog maslinovog ulja

– staklena tegla od 1 litar

Priprema:

Papričice oprati, odsjeći dio gdje se nalazi peteljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smese. Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto (recimo u donji dio kuhinjskih elemenata).

Pored navedenog, u teglu možete staviti dodatno još jednu fino opranu i očišćenu čitavu papričicu. Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cjediljku. Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.

Primjena:

Prvo vrijeme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim dijelovima tijela. Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa.

Nakon nanošenja ulja, osjetićete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijejati kožu, ali bez stvaranja opekotina. Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Poslije mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedjeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mjestu.