Home Zdravlje ZDRAVSTVENE DOBROBITI LJUSKE CRVENOG LUKA: Evo kako je koristiti za unapređivanje zdravlja…

ZDRAVSTVENE DOBROBITI LJUSKE CRVENOG LUKA: Evo kako je koristiti za unapređivanje zdravlja…

203
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Evo kako je koristiti za unapređivanje zdravlja…

Mnogi ljudi nisu svjesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprijede ljudsko zdravlje. Dobar primjer toga je crveni luk. Iako je nejestiva, ljuska crvenog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji pomaže kod regulisanja krvnog pritiska i sprječavanja kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko dodate ljusku od crvenog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima. Crveni luk je jedno od najzdravijih povrća na planeti i od davnina je poznat po svojim jakim antibakterijskim svojstvima. Crveni luk je odličan pri uravnotežavanju nivoa šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa ali i jačanju imunog sistema pomoću vitamina C.

Tamniji luk ima više fitonutrijenata:

Za razliku od svijetlog crvenog luka, tamniji sadrži veće količine kvercetina, bioflavonoida koji je odličan za uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je takođe odličan u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Brojne studije su dokazale da on efikasno sprječava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da pomaže kod psorijaze i zaustavljanje herpesa. Tamniji crveni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca.

Zdravstvene pogodnosti ljuske crvenog luka:

Prema studiji sprovedenoj od strane naučnika sa Krenfild univerziteta u Velikoj Britaniji, ljuska crvenog luka može da se koristi kao sastojak bogat dijetalnim vlaknima, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim jedinjenjima poput kvercetina i drugih flavonoida. Važno je reći da su i druga dva mesnata sloja crvenog luka bogata vlaknima i flavonoidima.

Istraživači su naveli da unošenje vlakana smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, ali i dijabetesa i gojaznosti. Fenolna jedinjenja su ta koja u najvećoj mjeri efikasno sprječavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u spoljnim slojevima ljuske crvenog luka.

Kako koristiti ljusku crvenog luka za unapređivanje zdravlja:

Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crvenog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crvena luka (neoljušćena) u supu ili čorbu. Možete i da sačuvate ljuske i da ih ubacite prije kuhanja u šerpu u čarapi. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa. Pored toga što će vaša supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crveni luk koristili.