Home Zdravlje DOMAĆA NARODNA INFUZIJA: Samo jedna doza dovoljna je da se ne razbolite…

DOMAĆA NARODNA INFUZIJA: Samo jedna doza dovoljna je da se ne razbolite…

201
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Samo jedna doza je dovoljna da se ne razbolite…

U grobnicama faraona ova biljka, kao glavni sastojak napitka je bila ujedno i glavn smjesa za balzamiranje. Tako da je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Dok, sa druge strane, kukrkuma, drugi sastojak, posjeduje antibakterijska svojstva, što znači da uništava ćelije virusa i mikroba u organizmu.

Nezaobilazan je sastojak mnogih domaćih pripravaka protiv gripa, prehlade i respiratornih infekcija. Prirodni je analgetik i borac protiv dijabetesa.

Tradicionalna medicina preporučuje da pomiješate kadulju sa mlijekom, još ako dodate kurkume i med, dobićete domaću narodnu infuziju.

Sastojci:

– 250ml mlijeka

– 1 kašika sušene kadulje

– 1 kašikica meda

– 1 kašikica praha kurkume (pola za djecu)

Priprema:

Ulijte 250ml mlijeko u lonac, dodati 1 kašiku suhe kadulje da se kuha. Čim mlijeko počne sa kuhanjem pokrijte ga i ostavite 15 minuta. Ocijedite mlijeko, dodajte 1 kašikicu meda i 1 kašikicu kurkume u prahu (pola žličice za djecu) i onda to dobaro promiješajte.

Primjena:

Pripremite sebi ovo piće prije nego što odete u krevet i popijte ga toplo barem pola sata prije odlaska na spavanje.