Home Zdravlje MEDENI OBLOG: Pomaže da se izbaci šlajm koji je praćen jakim napadima...

MEDENI OBLOG: Pomaže da se izbaci šlajm koji je praćen jakim napadima kašlja…

122
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže da se izbaci šlajm koji je praćen jakim napadima kašlja…

U osnovi ovog tretmana kašlja je prirodna metoda, koja se još od davnina koristi pri pomoći kod bolesti respiratornog trakta.

Med posjeduje visoku biološku aktivnost, i uz pomoć obloga može se pripomoći da se izbaci šlajm koji je praćen jakim napadima kašlja. Oblog na bazi meda je odlično sredstvo koje pomaže kod jakog kašlja. Preporučuje se kako za djecu, tako i za odrasle.

Da biste pripremili medeni oblog biće vam potrebno:

– med

– brašno

– biljno ulje

– gaza

– salveta

– flaster

Priprema i primjena:

Pomiješajte brašno sa manjom količinom meda, tako da dobijete smjesu za oblog, medeni oblog. Smjesa ne treba da se lijepi za ruke. Možete dodati malo ulja i ponovo uvaljati oblog u brašnu. Stavite smjesu na salvetu, umotajte u gazu.

Pričvrstite je na grudi ili leđa, pomoću flastera. Poslije obucite djetetu pidžamu. Obratite pažnju da oblog ne stavite na područje srca. Ostavite oblog na djetetu 2-3 sata, najbolje je kada spava, odrasli ga mogu držati cijelu noć. Za odrasle, za pojačan efekat možete dodati malo slačice u prahu.

Za ovo vrijeme dešava se aktivno znojenje, moguće je da i posteljina postane mokra. Zato na čaršav stavite još neku zaštitu. Takvi medeni oblozi imaju dobro antiflamantorno djelovanje i blagi efekat zagrijevanja. Vidljivi pozitivni rezultati javiće se u početnom stadijumu bolesti, koja prolazi bez komplikacija. Tretman možete ponovite nekoliko dana zaredom, ali, već nakon prvog puta, primjećuje se znatno olakšanje.

Kada se koriste medeni oblozi:

Kod kašlja, medeni oblozi mogu se primjenjivati kod djece starije od 6 mjeseci. Dijete ne smije imati kožna oboljenja i povrede na koži. Treba obratiti pažnju da dijete nema alergiju na pčelinje proizvode.

Provjerićete tako što ćete staviti manju količinu meda na tijelo djeteta. Ako se pojavi crvenilo ili otok, znači da postoji alergijska reakcija, i u ovom slučaju, medeni oblozi su kontraindikovani. Takođe se ne preporučuju ako je temperatura djeteta viša od 37 stepeni.

Izvor: net