Home Zdravlje NAUČITE KAKO GA NAPRAVITI: Sirup od mlade koprive idealan je za čišćenje...

NAUČITE KAKO GA NAPRAVITI: Sirup od mlade koprive idealan je za čišćenje krvi i krvnih sudova…

352
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Sirup od mlade koprive idealan je za čišćenje krvi i krvnih sudova…

Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi i krvnih sudova, ali je i ukusan i osvježavajući napitak ako ga pomiješate sa gaziranom vodom i malo leda.

Naučite kako da ga napravite:

Ovaj sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi protiv anemije. Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, vjeruje se da pomaže kod respiratornih i urinarnih probleme, ali i gubitka kose. Ne morate ga uvijek razblaživati sa vodom, možete ga samo posuti preko svojih američkih palačinki.

Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom.

Najjednostavniji sirup od koprive:

Potrebno vam je:

– 1kg listova mlade koprive

– 2,5 litre vode

– šećer (500g na svakih 500ml tečnosti)

Priprema:

Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuha. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite.

Primjena:

Ovaj dobijeni sirup pijete tako što pomješate četvrtinu čaše sirupa sa trećinom čaše vode. Sirup može trajati 6 mjeseci i svakodnevno se može piti po jedna čaša.

Koprive, med i limun:

Potrebno vam je:

– oko 400g svježih mladih listova koprive

– sok od 6 većih limunova

– 800g šećera

– 5 punih kašika livadskog meda

– 1 litar filtrirane vode

Priprema:

Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zamijeniti medom, ali samo dio, recimo 300g – zamijenite sa 1kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja. Koprive operite i isjeckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola bijelog). Sve stavite na šporet da kuha povremeno miješajući (kada prokuha ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je kašikom. Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirom i pritisnite težom čašom ili teglicom. Ostavite tako da se ohladi. Nakon toga, dodajete limunov sok i med. Rukama cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu.

Primjena:

Ovaj dobijeni sirup pijete tako što pomješate četvrtinu čaše sirupa sa trećinom čaše vode. Sirup može trajati 6 mjeseci i svakodnevno se može piti po jedna čaša.

PROČITAJTE JOŠ – Redovnim konzumiranjem uspješno pomaže kod regulisanja tjelesne težine…

Žene znaju da postoji tisuće i tisuće proizvoda za koje tvrde kako pomažu u mršavljenju, zatezanju kože i drugih problema. Čarobne pilule uz koju bi smršavili preko noći nema, no tu je prirodna alternativa otrovnim proizvodima i rizičnim dijetama – čaj od lanenih sjemenki.

Lanene sjemenke obiluju mineralima, vitaminima i masnim kiselima. Ti spojevi pomažu poboljšavanju probave, kontroli apetita, a mogu čak i pomoći smanjenju razine šećera u krvi. U lanenim sjemenkama se nalazi i lecitin koji pomaže očistiti crijeva. Prirodne masne kiseline u lanenim sjemenkama pomažu vašem tijelu u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine.

Potrebni sastojci:

– 1 litra kipuće vode

– 3 kašike lanenih sjemenki

Priprema:

Prvo skuhajte litru vode i tri kašike lanenih sjemenki prelijte kipućom vodom. Čaj pripremite u večernjim satima i ostavite smjesu da prenoći. Najbolje je da koristite termosicu, ali ako nemate, možete koristiti bilo koju vrstu zdjele sa poklopcem. Sljedećeg jutra procijedite smjesu. Trebali bi dobiti gustu tekućinu.

Primjena:

Potrebno je konzumirati 150ml čaja 3-4 puta dnevno i to pola sata prije svakog obroka. Morat ćete pripremiti čaj u večernjim satima, tako da možete konzumirati ga sljedeći dan. Ovaj čaj pijte neprekidno 10 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana. Možete ponoviti postupak dok ne postignete željene rezultate. Na taj način ćete regulirati svoju tjelesnu težinu učinkovito. Važno je piti puno vode tijekom cijelog tretmana.

Rezultati:

Ubrzo ćete primijetiti pozitivne promjene u vašoj koži. Koža će postati jača, elastičnija i zdravija, a najbolja stvar u svemu je, nakon što izgubite višak težine koža vam se neće objesiti. Osobe koje pate od problema sa jetrom i bubrežnim kamencima ne smiju konzumirati čaj od lana.