Home Zdravlje KRALJICA ZDRAVIH SJEMENKI: Pomaže kod regulisanja šećera u krvi i ubrzava varenje…

KRALJICA ZDRAVIH SJEMENKI: Pomaže kod regulisanja šećera u krvi i ubrzava varenje…

258
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Iako su poznate kao supernamirnica malo ko zna za njih…

Riječ čia potiče iz majanske riječi za snagu. U svojih 28 grama, sjeme pruža mnogo vitamina i proteina, da nećete povjerovati. Biljka Čia se smatra kraljicom zdravih sjemnki.

Čia sjemenke su odličan izvor antioksidanata:

Antioksidanti iz hrane mogu da imaju pozitivne efekte na zdravlje i štite vas od supstanci koje mogu da izazovu mnoge bolesti. Ovi antioksidanti takođe štite osjetljive masti u sjemenu od kvarenja.

Odličan protiv dijabetesa:

Čia je potencijalni prirodni tretman protiv dijabetesa i pomaže kod regulisanja šećera u krvi. Ima sposobnost da ubrza varenje.

Omega 3:

Čia sjeme je odličan izvor Omega 3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje mozga.

Dobro je i za jačanje zuba i kostiju:

Čia ima 18% kalcijuma pri konzumiranju i izuzetno je neophodno za kosti i oralno zdravlje.

Odličan za gubljenje stomačne masti:

Čia ima otpornost na insulin koji može biti uzrok za povećanje stomačne masti.

Neophodan je za dobro zdravlje srca:

Poboljšava krvni pritisak kod dijabetičara i povećava zdrav holesterol.

Čia sjeme sadrži pristojnu količinu proteina:

Smanjuje apetit i pokazano je da smanji opsesivne misli o hrani za 60%, a želja za noćnim grickanjem za 50%.

Vlakna:

Pomaže kod snižavanja holesterola i regulisanja funkcije utrobe i ima odličan izvor vlakana.

Zamjena za jaja:

Da biste zamjenili jaja, pomješajte 1 kašiku Čia sjemena sa 3 kašike vode i ostavite da odstoji 15 minuta.

Koža i starenje:

Čia sjeme bogato je antioksidantima koji ubrzavaju sistem za oporavak kože i sprječavaju prerano starenje kože.

PROČITAJTE JOŠ: Za sve vrste gljivičnih infekcija na nogama i rukama…

Ako imate gljivičnu infekciju na nogama i ne znate kako da je se riješite, evo nekih korisnih prirodnih tretmana kako da sami napravite recept. Mnogim ljudima se razvije gljivična infekcija, posebno u ljetnjem periodu. Ovo se češće javlja na nožnim prstima, nego na rukama. Medicinski naziv za ovu vrstu bolesti je onihomikoza. Ova vrsta infekcije nije ozbiljna, ali umije da iritira i teško se liječi. Infekcija se razvija sporo i u početku promjeni boju nokta i nakon toga ga iskrivi ili zadeblja. Bez obzira da li ste se odlučili za tretman, treba slijediti savjete kako biste spriječili da se stanje pogorša.

Neke od stvari koje možete učiniti kako biste spriječili ovu pojavu možete uraditi svakodnevno: neka vam noge i ruke budu suhe i čiste, nosite odgovarajuću obuću od prirodnih materijala, čiste pamučne čarape, kao i da vam nokti budu kratki. Takođe, ne dijelite peškire i čarape sa drugim ljudima, već treba da budu čisti i redovno oprani. Ne hodajte okolo bosi u javnim bazenima, tuševima i svlačionicama. Mijenjajte staru obuću jer i to može biti izvor infekcije. Međutim, ako imate problem sa gljivičnom infekcijom, postoje različiti prirodni recepti koji mogu pomoći.

Za to su vam potrebni svakodnevni sastojci:

Soda bikarbona je dostupna u svakoj kuhinji i može se koristiti kod tretmana gljivičnih infekcija. Takođe pomaže pri neutralisanju loših mirisa stopala. Dodajte pola šolje sode bikarbone, jednu četvrtinu šolje 3% hidrogen peroksida i pola šolje gorke soli u 4 šolje tople vode.

Dobro pomiješajte sastojke, a zatim dodajte četvrtinu šolje sirćeta. Potopite nogu ili prste koji su vam zahvaćeni infekcijom i držite u vodi oko 10 minuta. Operite čistom vodom i dobro osušite. Ponovite postupak dva puta dnevno tokom par sedmica.

Jogurt je odličan za stopala koja su zahvaćena infekcijom. Ovo gljivično oboljenje najviše se razvija u području između noktiju i prstiju i sadrži žive bakterije “acidophilus”. Zbog svojih prirodnih svojstava, jogurt se može koristiti i u ove svrhe. Jogurt sadrži “prijateljske” mikroorganizme koji uništavaju gljivične infekcije. Sve što je potrebno da uradite je da potopite noge u jogurt ili jednostavno istrljate noge i ostavite da se osuši. Na kraju samo isperite noge hladnom vodom.

Još jedan zdrav sastojak može biti vodonik peroksid. Ako potopite noge u mješavinu vodonik peroksida i vode, možete spriječiti neprijatne gljivične infekcije od daljeg širenja. Ovo jedinjenje je vrlo efikasno protiv ovog oboljenja. Dodajte 100 mililitara 3% farmaceutskog vodonik peroksida u jedan litar destilovane vode. Pomiješajte dobro i potopite nogu da odstoji 20 minuta. Ponovite postupak svakog jutra, dok infekcija ne nestane.

Skrob je osnovni sastojak u mnogim antibakterijskim i antigljivičnim ljekovitim uljima. Imaju vrlo moćna svojstva da apsorbuju vlagu i samim tim pomognu. Potrebno vam je pola kašičice kukuruznog skroba i malo tople vode.

Pomiješajte ovu smjesu, podesite rernu na 220 stepeni i stavite u rernu dok ne potamni. Operite i osušite noge i zatim premažite ovom mješavinom i ostavite da odstoji 1 minut. Na kraju isperite toplom vodom.