Home Zdravlje KOD LOŠE KRVNE SLIKE: Pogledajte šta je preporuka da se u ishranu...

KOD LOŠE KRVNE SLIKE: Pogledajte šta je preporuka da se u ishranu obavezno uvrsti…

143
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pogledajte šta je preporuka da se u ishranu obavezno uvrsti…

Loša krvna slika, odnosno nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca kao i nizak nivo gvožđa izaziva slabost, loš imunitet i umor. Ako ste blijedi, osjećate se umorno i pospano, moguće da vam je oslabila krvna slika. Brojni su uzroci koji mogu uticati na vašu krvnu sliku, a neki od njih su nezdrava ishrana sa slabom upotrebom voća i povrća.

Nema potrebe da uzimate vještačke lijekove, kada uz prirodne sastojke možete značajno poboljšati krvnu sliku i povećati broj eritrocita u krvi. Za sve anemične osobe preporuka je da u ishranu obavezno uvrstite što više namirnica bogatih gvožđem. Jedan od njih se posebno ističe, a to je cvekla.

Evo recepta za sirup koji vam može jako pomoći, gdje je glavni sastojak cvekla:

Sirup za poboljšanje krvne slike:

Sastojci:

– 1kg cvekle

– 1kg šargarepe

– 1kg jabuka

– 4 limuna

– 250g meda

Priprema:

Izrendajte cveklu, šargarepu i jabuku, dodajte sjeckani limun i med i ostavite da odstoji dvadeset četiri sata. Procijedite kroz gazu i sipajte u staklenu flašu koju bi trebalo da držite u frižideru.

Primjena:

Svakog jutra popijte po jednu rakijsku čašicu ovog sirupa. Cvekla je veoma bitan sastojak ovog recepta jer je puna minerala i vitamina, među kojima i izuzetno rijedak B12, a sadrži visok procenat gvožđa što je bitno za anemične osobe. Šargarepa takođe spada u najzdravije povrće zbog svog antioksidanskog dejstva, a takođe povoljno djeluje na kožu i vid.

Jabuka je možda i najrasprostranjenija voćka na svijetu. Nema veliku energetsku vrijednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Limun je pun vitamina C, a takođe ubrzava razgradnju masti i jača imunitet. Med spada u visokohranljivu namirnicu koja se lako vari.