Home Zdravlje POGLEDAJTE KAKO GA NAPRAVITI: Ulje ljutih papričica koristi se kod različitih zdravstvenih...

POGLEDAJTE KAKO GA NAPRAVITI: Ulje ljutih papričica koristi se kod različitih zdravstvenih tegoba…

177
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ulje ljutih papričica koristi se kod različitih zdravstvenih tegoba…

Poznato je da su ljute papričice zdrave, ali sigurno niste znali da od njih, jako lako, možete da napravite zdravo ulje.

ULJE LJUTIH PAPRIČICA:

Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i koristi se kao melem – radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrijavajućih ulja. Posjeduje nadražajno djelovanje – širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Za pripremu ulja od ljutih paprika biće potrebno:

– 10 svježih crvenih ljutih papričica

– 2 čaše hladnocijeđenog maslinovog ulja

– staklena tegla od 1 litar

PRIPREMA:

Papričice oprati, odsjeći dio gdje se nalazi peteljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smjese. Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto (recimo u donji dio kuhinjskih elemenata). Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cjediljku. Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.

PRIMJENA:

Prvo vrijeme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim dijelovima tela. Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osjetićete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijati kožu, ali bez stvaranja opekotina.

Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja:

Poslije mesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedjeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mjestu.