Home Zdravlje BOŽIJI DAR NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI: Pomaže kod plućnih bolesti i čira na želucu…

BOŽIJI DAR NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI: Pomaže kod plućnih bolesti i čira na želucu…

168
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod plućnih bolesti i čira na želucu…

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama i u šumama.

Zdravstvene dobrobiti:

Bokvica ili trputac je sjajna biljka protiv kašlja i plućne astme. Osim toga, ova zdrava biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit. Bokvica je jako dobra kod svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa i ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, pomoći će kod žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za akne i bubuljice.

PROVJERENI RECEPTI:

Za bolje varenje i čir na želucu:

Za pomoć kod čira na želucu i dvanestopalačnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno zdrava biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sastojci za jednu osobu:

– 300g listova bokvice

– 1kg livadskog meda

Potrebno vrijeme za pripremu ovog recepta je oko 30 minuta:

Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso. Pomiješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Savjet:

Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada više od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine.

Dobrobiti:

Može se koristiti kod čireva, kašlja i zarastanje rana. Kada su rane u pitanju, naša je preporuka, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

Primjena:

Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru. Ako je baš potrebno ponoviti postupak ali u jesen.

Spriječite nastanak čira tako, što ćete ujutru, nastinu, popiti 2dl vode!

Uzroci:

Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluzokože želuca pretežno na izlazu iz želuca i u gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji regulišu varenje i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno prouzrokovati upalu trbušne maramice. Ukoliko čir probije krvni sud, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna lekarska pomoć. Moguće je da se u želucu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želucu je pritisak koji se javlja u želucu nakon uzimanja hrane. Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od oboljevanja od raka na želucu. Čir na želucu prouzrokuju različiti faktori: psihosocijalni stres, preterano lučenje kiseline u želucu, poremećaj krvotoka, različiti lekovi (kortizoni, neki lekovi protiv reume i za krvotok). Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smenama i u pojedinim strukama (na primer u transportu, trgovini, hemijskoj industriji). Ubrzan tempo našeg modernog sveta i nezdrav način života podstiču stvaranje čireva na želucu. Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, riješićete se i glavobolje.

Obloga za rane:

Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

Kod uboda insekata:

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

Kod bolova u uhu:

U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice.

Protiv zanoktica:

Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.