Home Zdravlje MED, ORASI, JABUKOVO SIRĆE I BIJELI LUK: Recept koji pomaže skoro kod...

MED, ORASI, JABUKOVO SIRĆE I BIJELI LUK: Recept koji pomaže skoro kod svake bolesti…

305
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Recept koji pomaže skoro kod svake bolesti…

Svojevremeno su u Americi napisane brojne knjige o gotovo čudotvornom djelovanju jabukovog sirćeta na fizičko i psihičko stanje ljudi. Tamo je ono odavno u upotrebi, a dobija se od gnječenih jabuka koje se ostave da fermentišu u drvenim buradima, jer drvo pojačava prirodnu fermentaciju.

Optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku dana:

Rastvor dvije kašike sirćeta u 2dl mlake, prethodno prokuhane vode, uz dodatak dvije kašike meda. Uzimati dva do tri puta dnevno prije jela. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, neurednoj probavi, slaboj cirkulaciji i razmeni materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima rastvor se dobro pokazao kod noćnog mokrenja kod djece.

Dokazano je i da ovako dobijeni ukusni sok pomaže kod krvnog pritiska i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije. U narodu se preporučuje i kod jake polenske kijavice i to uzimanjem prije doručka i prije spavanja. Odavno je poznato da je med najbolje sredstvo za uspavljivanje i da učvršćuje san. Ako neko noću ne može da zaspi ili ima lagan san i ne može poslije buđenja da sklopi oči on mora da koristi med.

Ako jedna kašika meda u toku večeri nije dovoljna za čvrst san,narodna medicina preporučuje sljedeći recept:

U manju čašu meda dodati tri kašike jabukovog sirćeta. Pola sata nakon toga san će doći. U slučaju veće uznemirenosti ili teže nesanice potrebno je uzeti još dvije kašičice ove smjese. Postupak ponoviti i u slučaju buđenja u toku noći. Tim američkih ljekara, na čelu sa dr Polom Bragom iz Kalifornije, napisao je brojne preporuke sa savjetima i receptima za korišćenje jabukovog sirćeta i meda.

Jedan od njih je i recept protiv mršavosti: mršavim osobama nedostaju životne hemikalije “enzimi” i zato ne mogu da iskoriste hranu unijetu u organizam. One treba da uzimaju rastvor od dvije kašičice jabukovog sirćeta i punu kašičicu meda u čaši vode.

MED I ORASI:

Orah je biljka čiji svi dijelovi imaju visoka biološka svojstva. To je jedinstven i najbolji predstavnik biljnog svijeta. On je od davnina i u mnogim zemljama svijeta poznat kao odlično zdravo sredstvo. A tek u kombinaciji sa medom, predstavlja izuzetan prirodni melem čija se dobrotvornost nevjerovatna, jer njihova kombinacija obezbjeđuje našem organizmu sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.

Kod anemije:

Pripremiti smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mlevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmješa i uzima svaka tri do četiri sata. Smjesa je veoma dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

Kod hipertenzije i nedostatka gvožđa/anemije, treba svakodnevno uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, najmanje 45 dana. Med i orasi su veoma djelotvorni i kod ishemije srca. Kašika meda sa tri-četiri oraha ne samo da je izvanredan delikates, već i sredstvo protiv glavobolje, nesanice, skleroze.

Protiv impotencije pomaže od davnina oproban recept: mljeveni orah pomiješan sa medom u istoj proporciji. Uzimaju se dvije kašike dva-tri puta na dan, pola sata poslije jela. Da bi se postigli željeni efekti kura treba da traje najmanje od 20 do 30 dana.

Zarastanje čira na želucu prolazi brzo i efikasno ako pola sata prije jela uzimate pet-šest kašičica dnevno orahovog mlijeka, koje ćete pripremiti na sljedeći način: 20 grama samljevenih oraha preliti sa 100 grama tople prokuvane vode, dobro promućkati, procijediti i dodati dvije kašike meda.

MED SA BIJELIM LUKOM:

Sljedeći recept obnavlja snagu organizma i veoma je dobar protiv astme i otežanog disanja: kilogram livadskog meda, sok od deset limunova i sok od deset glavica bijelog luka dobro izmješati i ostaviti da odstoji nedelju dana u zatvorenoj tegli. Pije se jednom dnevno po četiri kafene kašike puštajući da sok lagano curi kroz grlo. Treba ga piti redovno u periodu od dva mjeseca da bi se postigao željeni efekat.

Protiv gripa, veoma je poznat narodni recept od meda i bijelog luka: očišćeni bijeli luk izgnječiti (napraviti kašu) i pomješati sa lipovim medom (poželjno) u odnosu 1:1. Uzimati po jednu kašiku rastvorenu u mlakoj vodi prije spavanja. Možda smo vas na neke recepte samo podsjetili, a možda ste za neke i prvi put čuli. Svejedno je. Važno je da ne okljevate u njihovoj pripremi.