Home Zdravlje IMA POSEBNA ZDRAVA SVOJSTVA: Sedam oraha dnevno znači sedam dana života više…

IMA POSEBNA ZDRAVA SVOJSTVA: Sedam oraha dnevno znači sedam dana života više…

262
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Sedam oraha dnevno znači sedam dana života više…

Svi smo čuli za orahe, čak ih i jako često koristimo, u raznim kolačima i pecivima, ali slabo da neko od nas zna da mladi orasi imaju zdrava svojstva. Malo se zna o dobrobiti mladih listova, mladih plodova i nezrelog ploda, koje mogu pomoći protiv mnogih bolesti te su najučinkovitiji ako se beru početkom maja.

Orah ima posebno priznanje zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, on se koristi za izradu finog namještaja, bojenje, za umjetničke obrte itd. Među ljudima je dobro poznat orah za čišćenje krvi, a dobar je i za plućne bolesti, jača mišiće i poboljšava vid.

Orah se koristi protiv inficiranih rana, kožnih bolesti i upale oka u obliku balzama i kao kupka. Orahovo ulje je dobro za njegu kose i zaštite od opekotina sunca. Jezgra sadrži 65% ulja, proteina, ugljikohidrata, fosfor, kalij, magnezij, vitamin B i C, željezo.

Čaj od orahovih pregradaka:

Čaj od mladog lista oraha je posebno učinkovit, što, u kombinaciji sa medom jača i čisti tijelo i poboljšava zdravlje. Također se koristi kod problema sa probavom, gihta, krvarenja desni, gnojnih osipa, prekomjerna tjelesna težina i protiv vaginalnog iscjetka.

Listovi sadrže eterično ulje žućkaste boje, tanini i tvari s toplim i gorkim okusom. Orahov list se bere u lipnju i srpnju te je poželjno da ih koriste, dok su svježi i zeleni, jer oni sadrže mnogo zdravih sastojaka.

Sedam oraha dnevno znači sedam dana života više!

Mladi zeleni orasi:

Mladi zeleni orasi su bogati vitaminom C. U kombinaciji s medom su izvrstan melem za bolešljivu i slabu djecu. Zreli plodovi su puni ulja, jedu se svježi i izvrstan su izvor omega 3 masnih kiselina, što će uspješno smanjiti holesterol iz krvi.

Tinktura za jačanje kose:

Sameljite 100g osušenih oraha, a zatim ih staviti u 1l 96% alkohola u staklenu teglu. Zatvorite teglu i ostavite je na toplom mjestu 2 tjedna, ne zaboravite promućkati bar jednom dnevno. Masirajte vlasište pomoću ove tekućine i zatim osušite kosu. Ponovite ovaj tretman svake večeri.