Home Zdravlje ISPRAVAK: “Čišćenje” jetre napitkom od voća i povrća samo je mit…

ISPRAVAK: “Čišćenje” jetre napitkom od voća i povrća samo je mit…

405
0
Zdravlje,
Zdravlje,

“Čišćenje” jetre napitkom od voća i povrća samo je mit…

Povodom članka koji je 7. juna 2024. godine pod naslovom “JETRA JE PREPUNA OTROVA I VI SE DEBLJATE: Recept koji u roku od 72 sata u potpunosti čisti jetru…” objavljen na portalu edijaspora.info, a koji je neovisna organizacija Raskrinkavanje ocijenila kao pseudonika, objavljujemo ispravak informacije koji glasi: “Čišćenje” jetre napitkom od voća i povrća samo je mit.

EVO ŠTA JE ISTINA:

Većina proizvoda i dodataka ishrani za čišćenje jetre može se kupiti bez recepta ili čak na internetu. I većina, ako ne i svi, nije testirana u kliničkim ispitivanjima i nije je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove.

To znači da nema apsolutno nikakvog dokaza da proizvodi za čišćenje jetre uopšte djeluju. Ako ništa drugo, oni zapravo mogu uzrokovati štetu vašem organizmu. Stoga, ako se odlučite koristiti ih, uradite to s krajnjim oprezom.

Nema dokaza da čišćenje jetre pomaže u gubitku težine. Zapravo, studije su pokazale da određene vrste dijeta za čišćenje mogu usporiti metabolizam tijela, što bi zapravo usporilo gubitak težine.

Ljudi mogu tvrditi da gube na težini čišćenjem jetre. Ali u većini slučajeva to je samo gubitak tečnosti. Jednom kada nastave sa svojim uobičajenim prehrambenim navikama, često se vrlo brzo vraćaju na početnu težinu.

Detoksikacija može naškoditi vašoj jetri. Istraživanja su pokazala da su oštećenja jetre koja uzrokuju biljni i dijetetski suplementi u porastu. Ekstrakt zelenog čaja, na primjer, može uzrokovati oštećenja slična onima koje izaziva hepatitis. A klistir od kafe, koji je dio nekih režima, može dovesti do infekcija i problema s elektrolitima koji mogu biti smrtonosni.

Kada je riječ o limunu, peršunu i celeru, sastojcima napitka za koji se tvrdi da “čisti” jetru, oni imaju pozitivan uticaj na ljudski organizam kao dio balansirane ishrane. Celer je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima te utiče dobro na probavu. Peršun se koristi u kulinarstvu, a dobar je izvor vitamina A, K, i C. Limun je takođe dobar izvor vitamina C.

Dakle, članak koji je objavljen na portalu edijaspora.info, a koji je ustvari recpt koji čistu jetru od tri sastojka: limun, peršun i celer je pseudonika.

Napomena:

Ovim putem se izvainjavamo našim čitaocima povodom ovog članka, jer smo isti preuzeli iz drugih izvora.