Home Zdravlje MEDICINSKI ČAJ: Jedan od najboljih mogućih napitaka za jačanje pluća…

MEDICINSKI ČAJ: Jedan od najboljih mogućih napitaka za jačanje pluća…

451
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Jedan od najboljih mogućih napitaka za jačanje pluća…

Održavanje Vaših pluća zdravim, zahtijeva prije svega dobre navike. Neki od ključnih su prestanak pušenja, izbjegavanje zagađenih okruženja, vježbanje i voditi računa o Vašem imunom sistemu. Inače, može se desiti da ovaj organ pati od ozbiljnih poremećaja poput bronhitisa, astme i infekcija koje zahtijevaju medicinski tretman. Kao dodatak tretmanu koji propisuje Vaš doktor, postoje vremena kada Vam može pomoći i jedan od sljedeća tri medinska čaja da ojačate svoja pluća.

TIMJAN I ČAJ OD KOPRIVE:

Ovaj čaj je odličan za čišćenje i ojačavanje Vaših pluća. Da li želite znati zašto? Timjan je jedan od suštinskih i ključnih medicinskih biljaka za zdravlje pluća. Koristi se sve vrijeme za ublažavanje kašlja i tretiranje respiratornih oboljenja. Timjan je prirodni antiseptik – te se može praviti kao čaj ili samo udisati njegova para. Kopriva je biljka koja se koristi vijekovima za mnoge stvari, a jedna od primarnih je čišćenje i prečišćavanje krvnog pritiska i pluća. Kopriva sadrži mnogo vitamina i minerala poput kalcija, magnezija, željeza tako da je idealan za ljude koji pate od anemije i slabosti.

Sastojci:

– 1 supena kašika timjana (30g)

– 1 supena kašika sušene koprive (30g)

– 1 šolja vode (300ml)

– 1 supena kašika meda (30g)

Priprema i primjena:

Jednostavno je pronaći koprivu i timjan za čaj, u bilo kojoj organskoj prodavnici. Ovi sastojci se obično prodaju u kesicama od 300 – 500 grama i jako su pristupačne. Prva stvar koju trebate uraditi je prokuhati vodu. Kao i obično, mi preporučujemo korištenje keramičkog čajnika, s obzirom da aluminij i ostali metali ne zadržavaju medicinska svojstva čaja tako dobro. Kada je voda prokuhala, dodajte timjan i koprivu i ostaviti da odstoji 15-ak do 20 minuta. Nakon toga, ostavite da odstoji dodatnih 10-ak minuta. Dodajte kašiku meda i lagano popijte. Potrudite se da udišete paru iz čaja koja jako umiruje. Možete popiti dvije šolje ovog čaja dnevno.

MEDICINSKI ČAJ (KOMORAČ, MATIČNJAK I BOKVICA):

Postoji ukusan i medicinski čaj za pluća. Jedan je od najboljih čajeva za otklanjanje toksina koji se stvaraju u ovako važnim organima, i odličan je za bivše pušače koji trebaju očistiti pluća i tretirati infekcije kao i kašalj.

Bokvica: Ova biljka Vam pomaže da eliminirate bilo kakvu sluz koja Vam otežava disanje. Osim toga, odličan je antiupalni agent, kojeg je moguće unijeti u vidu čaja ili udisati – može se koristiti i kao topla obloga na Vašim plućima.

Komorač i matičnjak: Kombiniranje ove dvije medicinske biljke Vam pomaže da otklonite štetne toksine u Vašim plućima dok Vas istovremeno odmara. Često kada patite od problema sa plućima, moguće je da osjetite umor i neugodan pritisak u respiratornom sistemu. Matičnjak Vam pomaže u tom slučaju.

Sastojci:

– 1 supena kašika matičnjaka

– 1 supena kašika bokvice

– 1 supena kašika komorača

– 1 šolja vode (200ml)

– 2 supene kašike meda

Priprema i primjena:

Prvo je potrebno prokuhati vodu. Jednom kada prokuha, dodajte sve tri vrste biljaka: komorač, bokvicu i matičnjak. Ostavite 20-ak minuta da odstoji. Ovaj čaj će imati malo jači ukus zahvaljujući bokvici, tako da preporučujemo dodati dvije kašike meda u ovaj recept. Uprkos tome, trebali biste piti ovaj čaj tri puta dnevno jer je odličan detox.

LIPA I ZELENI ČAJ:

Ovaj ukusni čaj služi primarno za prevenciju problema sa plućima, ojačavajuči i optimizirajući njihovu funkciju. Ovo znači da je čaj više kao dnevni vitamin koji možete uzimati uz doručak. Ako već patite od plućne bolesti, prethodna dva čaja su bolja opcija. Ovaj recept koristi zeleni čaj za antioksidantna svojstva. Ne očekujemo da bude 100% efekivan ali šolja dnevno će napraviti razliku. Lipa je biljka koja se bori protiv spazma i jednostavno ju je pronaći u organskim prodavnicama. Pomaže Vam da se odmorite, da bolje dišete i ojačava Vaša pluća. Zaista je nevjerovatna, sa dobrim ukusom i pogodan je za miješanje sa drugim vrstama čajeva.

Sastojci:

– 1 supena kašika zelenog čaja

– 1 supena kašika lipe

– 1 šolja vode

– 1 supena kašika meda

Priprema i primjena:

Vrlo je jednostavna, prokuhajte vodu te dodajte zeleni čaj i lipu. Ostavite 10-ak minuta. Nakon toga dodate med i uživajte u ukusnom čaju koji možete konzumirati i za doručak.