Home Zdravlje RECEPT ZA NISKO ŽELJEZO U KRVI: Kopriva je biljka sa najbogatijim izvorom...

RECEPT ZA NISKO ŽELJEZO U KRVI: Kopriva je biljka sa najbogatijim izvorom željeza…

2540
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Kopriva je biljka sa najbogatijim izvorom željeza…

Anemija ili slabokrvnost se može držati pod kontrolom pomoću prirodnih sredstava. Najbolja prevencija ovog oboljenja je prirodna ishrana bogata svježim voćem i povrćem, posebice onim koje obiluje željezom. Od velike pomoći mogu biti i razni biljni pripravci koji su prema tradicionalnoj narodnoj medicini već stoljećima odličan saveznik u borbi protiv anemije. Primijenite neke od sljedećih čajeva, sokova ili tinktura te u kombinaciji sa pravilnom prehranom i zdravim načinom života prevenirajte ovaj krvni poremećaj.

Kopriva – bogat izvor željeza:

Kopriva obiluje željezom, a sadrži i znatne količine vitamina C, što je čini idealnim saveznikom u borbi protiv slabokrvnosti. Čaj od koprive može pomoći u eliminaciji simptoma poput malaksalosti, umora, lošeg raspoloženja, oslabljene koncentracije. Idealna kopriva je ona ubrana vlastitom rukom daleko od prometnica i zagađenih površina. U tom slučaju berite isključivo mlade listove. No, ako je ne možete sami ubrati, prilikom kupovine birajte isključivo kvalitetnu sušenu koprivu.

Jednostavan čaj od koprive:

– 2 čajne žlice lista koprive

– 2 dcl vruće vode

Priprema i primjena:

List koprive prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta, a zatim procijedite. Pijte tri puta dnevno po jednu šalicu mlakog čaja.

Čaj od koprive, kadulje, majčine dušice i metvice:

– pola čajne žlice koprive

– pola čajne žlice kadulje

– pola čajne žlice majčine dušice

– pola čajne žlice metvice

– 2,5 dcl vode

Priprema i primjena:

Mješavinu navedenih biljaka prelijte vrelom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Procijedite i zasladite po želji. Popijte između 2,5dl i 5dl ovog čaja u toku dana.

Sok od koprive:

Vrške mlade koprive obradite u sokovniku (za jednu šalicu soka potrebno vam je oko četiri šalice koprive). Po želji zasladite medom. Pijte tri puta dnevno po jednu jušnu žlicu soka.

Sok od koprive obogaćen citrusima:

Desetak vršaka mlade koprive dobro operite, a potom ih umočite u pola litre hladne vode. Ostavite da se moče preko noći, a potom ih procijedite. U dobivenu tekućinu dodajte po želji sok od naranče, limuna ili nekog drugog citrusa. Zasladite medom. Popijte u toku dana.

Zdrav i osvježavajući smoothie od koprive:

– 3-4 šake lišća koprive (birajte vrške)

– 1 mango

– 1 banana

– 2-3 šalice vode

Priprema i primjena:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Ako ne želite da smoothie bude zelene boje dodajte šalicu svježeg ili smrznutog bobičastog voća. Popijte ga u toku dana.

Tinktura od koprive:

Sitno narezan list koprive stavite u staklenku i prelijte ga alkoholom (votka, rum, konjak, rakija), toliko da list koprive bude u potpunosti prekriven. Staklenku zatvorite i ostavite da odstoji najmanje dva tjedna na toplom i tamnom mjestu (što duže odstoji, tinktura će biti kvalitetnija). Jednom do dva puta dnevno protresite staklenku. Nakon što je tinktura dovoljno odstajala, procijedite je i ulijte u tamne bočice, po mogućnosti s kapaljkom.

Korištenje: 15-20 kapi tinkture razrijeđene sa pola decilitra vode pijte tri puta dnevno prije jela.

Med protiv slabokrvnosti:

Med je jedna od najzdravijih namirnica i njegovi pozitivni učinci na zdravlje su široko poznati. Između ostalog odličan je i za prevenciju kod anemije. Kod slabokrvnosti preporučuje se konzumacija meda u kombinaciji sa limunom i jabučnim octom.