Home Zdravlje POMAŽE OD SRCA DO SLABE KOSE: Rijetko je ko jede a dokazano...

POMAŽE OD SRCA DO SLABE KOSE: Rijetko je ko jede a dokazano je najzdravija biljka na svijetu…

381
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Rijetko je ko jede a dokazano je najzdravija biljka na svijetu…

Zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, pročišćava krv, podstiče apetit, čisti tijelo od toksina – to su samo neke od prednosti ove superbiljke.

Potočarka je vrlo često zaboravljena biljka za koju stručnjaci vjeruju da je najzdravija na svijetu.

U pitanju je povrće koje sadrži brojne esencijalne vitamine i minerale kao što je željezo. Ako je vjerovati istraživanjima, ova biljka sadrži više željeza nego špinat i više vitamina C od nekih agruma.

Osim tih hranljivih materija, potočarka ima brojne zdravstvene prednosti. Naime, prema nedavnoj studiji, utvrđeno je da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, a također i pročišćava krv, podstiče apetit i čisti tijelo od toksina.

Mnogi ljudi piju sok od potočarke vrlo često, a preporučuje se i ispijanje razređeno sa vodom u omjeru 1:5.

Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga, jer može doći do nuspojava. Sok od potočarke se može primjeniti lokalno (spolja) kod bilo koje vrste stanja kože i kose.

Sok napravite tako što ćete u blender uliti oko pola čaše od 0,2l vode te isjeckajte pomenutu biljku u količini od oko 100g, a zatim sve zajedno izblendajte. Nakon toga dobijenu masu procijedite kroz gazu. Time ste dobili dobijeni sok za obloge od ove biljke.

Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloge kod problema gubitka kose i mnogih drugih kožnih problema.

Za oblogu od potočarke možete koristiti i izlomljeno lišće ove biljke sa par kapi medicinskog alkohola, a zatim nanesite smjesu na pogođena područja i zamotajte zavojem. Ostavite oblogu par sati, a zatim skinite i isperite područje hladnom vodom.

Neki stručnjaci tvrde da ovaj sok ima brojne dobrobiti kod kardiovaskularnih problema te samim tim pozitivno utiče na zdravlje srca.