Home Zdravlje ORAH IMA POSEBNE ZDRAVE DOBROBITI: Pomaže kod plućnih bolesti, čisti krv, jača...

ORAH IMA POSEBNE ZDRAVE DOBROBITI: Pomaže kod plućnih bolesti, čisti krv, jača korijen kose…

128
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Pomaže kod plućnih bolesti, čisti krv, jača korijen kose…

Svi smo čuli za orahe, čak ih i jako često koristimo, u raznim kolačima i pecivima, ali slabo da neko od nas zna da mladi orasi imaju posebna zdrava svojstva. Malo se zna o dobrobiti mladih listova oraha, mladih plodova i nezrelog ploda, koje mogu pomoći kod nekih bolesti te su najučinkovitiji ako se beru početkom maja. Orah ima posebno priznanje zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, on se koristi za izradu finog namještaja, bojenje, za umjetničke obrte i sl. Među ljudima je dobro poznat kao melem za čišćenje krvi, a dobar je i kod plućnih bolesti, jača mišiće i poboljšava vid. Orah se koristi protiv inficiranih rana, kožnih bolesti i upale oka u obliku balzama i kao kupka. Orahovo ulje je dobro za njegu kose i zaštite od opekotina sunca. Jezgra sadrži 65% ulja, proteina, ugljikohidrata, fosfor, kalij, magnezij, vitamin B i C, željezo.

Čaj od orahovih pregradaka:

Čaj od mladog lista oraha je posebno učinkovit, što, u kombinaciji sa medom jača i čisti tijelo i poboljšava zdravlje. Također se koristi kod problema sa probavom, gihta, krvarenja desni, gnojnih osipa i prekomjerne tjelesne težine. Listovi sadrže eterično ulje žućkaste boje, tanini i tvari s toplim i gorkim okusom. Orahov list se bere u lipnju i srpnju te je poželjno da ih koriste, dok su svježi i zeleni, jer oni sadrže mnogo zdravih sastojaka.

Konzumiranje oraha:

Mladi zeleni orasi su bogati vitaminom C. U kombinaciji sa medom su izvrstan dar za bolešljivu i slabu djecu. Zreli plodovi su puni ulja, jedu se svježi i izvrstan su izvor omega 3 masnih kiselina.

Tinktura za jačanje kose:

Sameljite 100g osušenih oraha, a zatim ih staviti u 1l 96% alkohola u staklenu teglu. Zatvorite teglu i ostavite je na toplom mjestu 2 tjedna, ne zaboravite promućkati bar jednom dnevno. Masirajte vlasište pomoću ove tekućine i zatim osušite kosu. Ponovite ovaj tretman svake večeri.

Kod bolova:

Pomiješajte jednu litru djevičanskog maslinovog ulja sa 150g sitno izrezanog, svježeg i zdravog orahovog lista. Stavite u staklenu teglu i spremite dobivenu smjesu na toplom mjestu najmanje 30 dana. Nakon toga, procijedite ulje i mažite na bolna mjesta. Ne samo da orasi imaju dobar okus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Grci su ih zvali “Jupiterovim plodom”, smatrajući orahe pogodnima i za bogove. Od drevnih se vremena orasi spominju u vezi sa intelektualnošću, sam plod ima oblik ljudskoga mozga! Svo jezgričasto voće dobro je za zdravlje, ali u usporedbi sa drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata. Postoji dvadesetak vrsta oraha. Dvije najpoznatije vrste su perzijski orah (Juglans regia) koji potječe iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Sjeverne Amerike.

Orah je nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata:

Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje:

Čuva zdravlje srca:

Redovito konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i ovapnjenja krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara i pomaže kod krvnog tlaka. Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

Bogat izvor antioksidanata:

U orasima nalazi se velik broj fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i karotenoidi, sve ove tvari služe kao antioksidansi. Ovi spojevi mogu pomoći vašem tijelu u borbi protiv različitih upala.

Poboljšava rad mozga:

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak. Gotovo dvije trećine Amerikanaca imaju manjak omega-3 masnih kiselina. Manjak istih može negativno utjecati na pravilno funkcioniranje mozga. Studija na Sveučilištu Purdue je otkrila da djeca s nedovoljnim unosom omega-3 masnih kiselina imaju poteškoće u ponašanju i učenju.

Otklanja stres:

Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Poznato je da omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alzheimerove bolesti.

Pomaže kod nesanice:

Imate problema sa nesanicom? Izbjegavajte uzimanje tableta za spavanje, jer mnoge od njih imaju nuspojave. Umjesto toga, pojedite nekoliko oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.

Njeguje kožu:

Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za njegu lica i kao ulje za masažu. Vitamin E pronađen u orasima također je veoma dobar za kožu.