Home Zdravlje POSEBNA DIJETA SA LIMUNOM: Ima veliku učinkovitost u uništavanju nastalih toksina u...

POSEBNA DIJETA SA LIMUNOM: Ima veliku učinkovitost u uništavanju nastalih toksina u tijelu…

182
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Ima veliku učinkovitost u uništavanju nastalih toksina u tijelu…

„Master Cleanse“ (Generalno ili Veliko čišćenje) je dijeta koja postoji već gotovo 50 godina i prošla je mnogo varijacija u svom receptu i programu. Njena velika učinkovitost u uništavanju nastalih toksina u tijelu i istovremenom brzom mršavljenju, učinilo ju je najpopularnijim izborom za sve one koji žele obje dobrobiti. Ova dijeta nudi i ostale zdravstvene pogodnosti koji uključuju bolji san, pozitivan stav, bistrinu uma i slobodu od ovisnosti.

Dijeta limunom stupila je na snagu kada ju je, začudo, njen kreator Stanley Borroughs, preporučio kod čira na želucu. U svojoj knjizi „The Master Cleanser“ govori o tome kako je prvi put isprobao ovu terapiju na pacijentu koji je tri godine bolovao od čira. Ostavljen bez ikakvog drugog izbora, pacijent se obratio Stanleyu koji mu je preporučio ovaj način terapije. Nakon jedanaest dana pacijent je bio potpuno zdrav što je izazvalo veliko čuđenje drugih doktora.

Mnogo drugih slučajeva počelo se nizati sa istim zapanjujućim rezultatima koji su se događali u roku od desetak dana. Od posebnog je značaja bilo i to da su oni koji su pristupili ovoj metodi primijetili gubitak na težini. Ako je ikada i bilo sumnji vezanih za uspješnost detoksikacijske dijete limunom, razna svjedočenja tijekom godina su dokazivala njenu uspješnost.

Od novijeg datuma, poznato je djelo Toma Woloshyna „The Master Cleanse Experience“ objavljena putem Ulysses Press, 2009 godine. Ova knjiga ukratko opisuje i Woloshynovo iskustvo u savjetovanju klijenata koji su započeli sa ovom ili sličnom terapijom i govori o raznim zdravstvenim pogodnostima koji uključuju bolji san, pozitivan stav, bistrinu uma i slobodu od ovisnosti.

On usto, preporučuje i vođenje dnevnika kako bi mogli pratiti napredak i kako bi ga mogli koristiti kao podsjetnik u budućnosti, ako žele ponoviti terapiju jednom ili više puta. Razvoj u prehrani i znanosti pokazali su da su nepravilne dijete, loši stavovi uma i neadekvatno vježbanje, faktori koji utječu na stvaranje toksina tijekom vremena. To je razlog zašto ova terapija mora uključivati i razne druge zdrave odluke onih koji su se na nju odlučili. Sama terapija je samo početak odluke o zdravijem životu. Provođenje zdrave dijete, učestalo vježbanje kao i smanjenje stresa ključno je kako bi održali pogodnosti koje smo dobili limunskom dijetom.

Upuštanje u proces ove dijete:

Ovaj proces sličan je pripremi za maraton. Ključno je da uvijek znate koji su vaši ciljevi, u suprotnom postajete žrtvom vlastitih sumnji. Tom Woloshyn, koji je upoznat sa nuspojavama iz prve ruke, nudi prekrasan uvid prilikom ohrabrivanja početnika koji su se na nju odlučili. Određivanje ishoda, nakon što se shvatili na čemu ste i što želite postići, sljedeći je korak koji vas dovodi bliže cilju koji ste si zacrtali.

Prema Woloshynu, neki ljudi prije no što započnu ovu dijetu, pripremaju se provodeći vegetarijansku dijetu. Manje je stresna za tijelo i čini prijelaz na limunsku detoksikaciju lakšim. Za one koji redovito konzumiraju gazirana pića i kavu, preporuča se postupno smanjenje kod unošenja istog, kao i uzimanje pantotenske kiseline (vitamin B-5) koja pomaže u sprječavanju glavobolja koje su izazvane nedostatkom kofeina.

Kako izvesti ovu dijetu:

Limunska dijeta je program koji čisti tijelo i potiče pijenje samo ovog napitka napravljenog od: limuna, čistog javorovog sirupa, cayenne ljutu papriku (čitaj kajen; botaničko ime – Capsicum frutescens/Capsicum spp, uobičajeni nazivi – kapsaicin, čili, ljuta ili crvena paprika) i vode, minimalno deset dana. Za stvaranje mješavine, pomiješajte sastojke u količini koju je zadao Burroughs i popijte minimalno šest do dvanaest čaša napitka kroz dan. Popijte ovu limunadu svaki put kada osjetite napadaj gladi.

Morate uzeti jedan laksativ ujutro i jedan navečer. Korištenje slane vode umjesto jutarnjeg laksativa također se može iskoristiti kao zamjena. Međutim, pobrinite se da imate barem tri stolice na dan. To će osigurati da otpad u crijevima bude potpuno uklonjen. Uvijek uživajte u ovoj limunadi dok je svježa, nemojte je stavljati u mikrovalnu jer to smanjuje njenu učinkovitost. Svakog dana uspješne dijete, psihološka potreba za hranom zamjenjuje se samopouzdanjem i osjećajem kontrole koji motiviraju osobu koja se podvrgnula ovoj dijeti.

Završavanje ove dijete je jednako kritično kao i njen početak:

Prvi dan nakon detoksikacije, polagano upoznajte organizam sa sokom od naranče. Drugi dan počnite konzumirati juhe. Teći dan provodite dijetu sa voćem i povrćem. Budite oprezni kako se ne bi prejeli ili jeli pa popili previše vode. Polako se uhodajte u normalnu dijetu i izbjegavajte meso, ribu, mlijeko i jaja. Nakon podvrgavanja limunskoj dijeti, savjetuje se da jedete promišljeno. Pogodnosti dobivene iz procesa čišćenja sigurno će biti jak temelj koji će vam pomoći da se odreknete starih navika i započnete život bez bolesti.

Recept za Master Cleanse limunadu:

Originalni recept Stanleya Burroughsa ima fantastične rezultate već gotovo 50 godina. Međutim, neki su zagovarali stvaranje alternativa u originalnom receptu. Problem s tim odlukama je to što su učinjene bez objašnjenja zbog kojih bi se mijenjala originalna receptura. Budući da je limunska dijeta ustvari sok, brzi shakeovi, kapsule crvene paprike i proteini koji su umetnuti kako bi pokušali poboljšati učinkovitost ove dijete, ustvari samo smanjuju njenu učinkovitost.

Svrha ovog programa je da dopustite crijevima da se odmore na desetak dan, tako da dodavanje stvari koje se moraju probaviti ustvari degradira svrhu cijelog programa. Stanley Borroughs ne odobrava unošenje ikakvih dodataka i vitamina tijekom procesa jer umanjuju učinkovitost čovjekova eliminacijskog sustava. Nadalje, vitamini i minerali koji se nalaze u limunu i javorovu sirupu pružaju dovoljnu zalihu tijekom ove dijete.

Druge alternative uključuju pogreške u omjeru vode prilikom mijenjanja originalne recepture i razrjeđivanja. Ova modifikacija mijenja svrhu od najmanje šest pića dnevno jer je to veća količina vode od traženog. Bilo bi dobro zapamtiti da bilo kakve promjene u procesu ove dijete, osobito u receptu, neće rezultirati jednako kao kod mnogih koji su vjerno slijedili originalnu recepturu.

Ovo je klasičan recept za jednu osobu koji se nalazi u knjizi Stanleya Borroughsa:

– 2 žlice limuna ili limete

– 2 žlice javorovog sirupa

– 1/10 žličice kajenske ljute paprike (čili)

– 3dl vode