Home Zdravlje ZLATNO BLAGO PRIRODE: Bogate su vitaminima, daju potrebnu energiju, čiste krv i...

ZLATNO BLAGO PRIRODE: Bogate su vitaminima, daju potrebnu energiju, čiste krv i poboljšavaju probavu…

112
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Bogate su vitaminima, daju potrebnu energiju, čiste krv i poboljšavaju probavu…

Inka bobice imaju više antioksidanasa od godži bobica i drugog suhog voća. Suhe inka bobice su bogate vlaknima (19g vlakana u 100g voća, ili 8g u 1/4 šolje – 45g). Još važnije od količine vlakana je to što inka bobice sadrže rastvorljiva vlakna važna za kontrolu apetita i holesterola.

Takođe, sadrže i brojne druge hranljive sastojke kao što su vitamin C, kalijum i fosfor (prirodno imaju nizak sadržaj natrijuma – manje od 1mg). Zlatne bobice su slatko kiselog okusa i iznimno dobre za vaše zdravlje. U nekim kulturama se nazivaju peruanskim jagodama, a mogu se jesti svježe, osušene ili se od njih mogu raditi sirupi i džemovi.

Poznate su po tome da blago spuštaju povišen holesterol, apsorbiraju toksine iz crijeva i organizma te imaju snažna protuupalna svojstva. Inka bobice su slatkog okusa koji se stapa s kiselim te tako pruža cjelovitu, jedinstvenu i ugodnu harmoniju okusa. Inka bobice potiču metabolizam, a razlog leži u visokoj razini vitamina B12.

Inka bobice su stoga izvrstan prirodni izvor energije. Mnogi pojedinci koji ih redovito konzumiraju kažu da se zbog toga osjećaju sjajno te svjedoče o višoj razini energije i poboljšanim mentalnim sposobnostima. Zlatne bobice su malo voće koje potiče iz Kolumbije i Perua, a ovo voće je veoma zdravo. Glavni potrošači ovog voća su Engleska i Njemačka.

Neka zdrava svojstva ovih zlatnih bobica:

– bogate su vitaminima A, C te vitaminima B kompleksa

– sadrže mnogo proteina i fosfora

– daju potrebnu energiju

– djeluju kao diuretik (izbacivanje viška tečnosti iz organizma)

– pomažu kod smanjenja nivoa holesterola u krvi

– čiste krv

– poboljšavaju probavu

Nutritivna vrijednost:

Inka bobice u Americi imaju široku primjenu još od davnina, a razlog tome je njihova odlična nutritivna i hranjiva vrijednost. Smatraju se malom slatkom superhranom. Svi dijelovi biljke osim plodova su otrovni.

Ovo im je sastav:

– antioksidansi: pokazalo se kako inka bobice imaju više antioksidanasa od dugog suhog voća

– vlakna: ovo je jedna od hrane bogate vlaknima pa tako u 100 grama inka bobica možete dobiti oko 19 grama vlakana

– vitamini: inka bobice sadrže visoku razinu vitamina C, E i K, te neke vitamine iz B skupine

– minerali: karoten, fosfor, željezo, kalij, cink

– fizalini: ovo su prirodni pseudosteroidi koji mogu služiti za ublažavanje alergija i autoimunih bolesti

Inka bobice mogu se jesti suhe ili svježe:

Kao i drugo egzotično voće, kao što je kumkvat, inka bobice se mogu pripremati i jesti na nekoliko načina. Uglavnom se jedu u obliku suhog voća kao grožđice, ali se mogu i svježe miješati sa voćnim salatama.

Osim toga se mogu dodavati u žitarice, smoothije ili voćne doručke. Odlično se slažu s čokoladom s kojom ih možete prelijevati, ali i koristiti u kolačima ili za izradu muffina. Uz to se mogu jesti i kao slano jelo, ali tek kada su potpuno zrele. Kada ih kupite kod nas vjerojatno neće imati svoj mrežasti okvir, ali ukoliko vidite da je on suh i raspada se, tek tada znači da je plod spreman za konzumiranje.

Ako ih jedete nezrele mogle bi izazvati probleme s probavom. Inka bobice su malene su kao trešnje, a u unutrašnjosti imaju mnogo sjemenki. Slatko kisele su pa možda malo podsjećaju na jagode. Mogu se saditi na vrtu, ali vole toplije predjele i suho tlo. Smiju se saditi uz mrkvu, salatu, luk i peršin.