Home Zdravlje NAJBOLJI BILJNI DAROVI: Čiste i jačaju pluća, pomažu kod astme, kašlja i...

NAJBOLJI BILJNI DAROVI: Čiste i jačaju pluća, pomažu kod astme, kašlja i bronhitisa…

130
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Čiste i jačaju pluća, pomažu kod astme, kašlja i bronhitisa…

Biljni melemi i pripravci ne samo da jačaju zdravlje pluća, već mogu i pomoći kod infekcije isceljujući pluća.

Predstavljamo vam nekoliko najboljih biljnih darova za jačanje pluća:

Koren sladića:

Sladić je jedna od najpopularnijih biljaka za tretiranje pluća na svetu. Tradicionalna kineska medicina ga koristi u svojim formulama više nego bilo koju drugu biljku. Sladić umiruje i omekšava sluzave membrane grla, a naročito pluća i stomaka, istovremeno pročišćavajući bilo kakvo zapaljeno sluzavo tkivo kojem je potrebna podrška imunog sistema. On smanjuje iritaciju grla i deluje kao sredstvo za iskašljavanje. Upravo saponini iz ove biljke su odgovorni za razdvajanje šlajma u respiratornom traktu, tako da telo može da izbaci sluz. Jedinjenja iz korena sladića smanjuju bronhijalne grčeve i blokiraju ćelije slobodnih radikala koje stvaraju zapaljenje i sužavaju protok vazduha. Ova jedinjenja takođe imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, zbog čega su odlična za borbu protiv plućnih infekcija.

Podbel:

Podbel su tradicionalno koristili Indijanci hiljadama godina kako bi ojačali pluća. On pročišćava višak sluzi iz pluća i bronhija. On takođe umiruje sluzave membrane u plućima, pomaže kod astme, kašlja, bronhitisa i drugih plućnih bolesti. Podbel se koristi u vidu čaja ili u vidu alkoholnog ekstrakta, takozvane tinkture.

Koren oše (Ligusticum porteri):

Oša je biljka koja raste u Stenovitim planinama i Indijanci su je tradicionalno koristili za jačanje pluća. Koren ove biljke sadrži kamfor zbog čega spada u najbolje biljke za jačanje pluća u Americi. Jedna od glavnih pogodnosti oše jeste što povećava cirkulaciju pluća, olakšavajući udisanje. Takođe, ona deluje slično kao antihistamin, umanjujući respiratorne iritacije kod sezonskih prehlada.

Timijan:

Timijan je odličan za začepljena pluća. On stvara moćna antiseptička etarska ulja koja se klasifikuju kao prirodni antibiotici. Timijan je jako dobar protiv akni, mnogo bolji od skupih kozmetičkih krema. Čaj od timijana je odličan za eliminisanje bakterija i virusa. Timijan se koristi kod problema sa plućima odvajkada, a naročito kod bakterijskih infekcija.

Origano:

Origano sadrži brojne vitamine i nutrijente pogodne za imuni sistem, ali svoje primarne pogodnosti duguje karvakrolu i ruzmarinskoj kiselini. Oba ova jedinjenja deluju na smanjivanje zapušenosti nosa i smanjivanje histamina, pročišćavajući respiratorni trakt. Ulje origana je odlično protiv opasne bakterija Staphylococcus aureus. Origano ima toliko zdravstvenih pogodnosti da svako treba da poseduje bocu organskog ulja origana u svojoj kući.

Veliki oman (Inula helenium):

Veliki oman su koristili još stari Indijanci za raščišćavanje viška sluzi u plućima. Poznat je kao prirodni antibakterijski agens koji sprečava plućne infekcije. Preporučuje se kašičica biljke na šolju vruće vode, ali se konzumira i u obliku tinkture.

Eukaliptus:

Eukaliptus, koji raste u Australiji, mnogi koriste zbog osvežavajuće arome koja pročišćava disajne puteve i umiruje iritaciju grla. Eukaliptus je čest sastojak lozengi i sirupa, a efektivnost duguje jedinjenju po imenu cineol. Cineol ima brojne pogodnosti. On deluje kao sredstvo za iskašljavanje, sprečava zapušenost nosa i umanjuje iritaciju sinusa. Takođe, eukaliptus sadrži i antioksidante, što znači da deluje kao podrška imunom sistemu.

Verbaskum (Verbascum thapsus):

I cvetovi i lišće ove biljke se koriste u vidu ekstrakata za jačanje pluća. On uklanja višak sluzi iz pluća, čisti bronhije i smanjuje zapaljenja respiratornog trakta. Čaj se može napraviti od jedne kašičice sušenog bilja i jedne šolje vruće vode. Takođe se nalazi i u obliku tinkture.

Žalfija:

Listovi žalfije imaju specifičnu aromu koja potiče od njenih etarskih ulja. Ova ulja odlično pomaže kod problema sa plućima i uobičajene prehlade. Čaj od žalfije predstavlja tradicionalni pripravak za bolno grlo i kašalj. Bogata aromatska svojstva tujona, kamfora, terpena i salvena mogu da se iskoriste inhaliranjem čaja od žalfije.

Nana ili menta:

Menta i njeno ulje sadrže mentol, sastojak koji opušta glatku muskulaturu respiratornog trakta poboljšavajući disanje. Sušena menta obično sadrži mentol, menton, mentil acetat, mentofuran i cineol. Ulje mente takođe sadrži manje količine limonena, pulegona, kariofilena i pinena. Mnogi koriste mentu kako bi smanjili zapušenost nosa, a ona je takođe i dobar antioksidant.

Lišće plantana (male banane):

Lišće plantana se hiljadama godina koristi za smanjenje iritacije sluzavih membrana. Mnogi njegovi sastojci imaju antibakterijska i antimikrobna stvojsva, a isto tako i antizapaljenska svojstva. Istraživanja su pokazala da je efikasan protiv kašlja, prehlade i iritacije pluća. Lišće plantana ima dodatnu pogodnost što ublažava suvi kašalj.