Home Zdravlje SMATRA SE NAJZDRAVIJIM VOĆEM: Regulišu tjelesnu težinu, jačaju srce i zubnu caklinu…

SMATRA SE NAJZDRAVIJIM VOĆEM: Regulišu tjelesnu težinu, jačaju srce i zubnu caklinu…

113
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Regulišu tjelesnu težinu, jačaju srce i zubnu caklinu…

Datule ili hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru.

Odličan izvor željeza:

Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više datulja jer su one odličan izvor željeza. 100 grama datulja sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamin za oči:

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datulje se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid. Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više datulja.

Zaustavlja proljev:

Datulje sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga datulje pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem datulja olakšat ćete crijevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije.

Za tvrdu stolicu:

Isto kao što zaustavljaju proljev, datulje mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datulja i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tijekom noći datulje će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva. 100 grama datulja (10-21 datulja) sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Regulisanje tjelesne težine:

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, datulje kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan želudac uzmete datulje, ona će regulirati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Datulje nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja datulja mogli udebljati. Kilogram datulja sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Jačanje srca:

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerojatno voće. Tijekom noći potopite datulje sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz datulja, sameljite ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tijekom noći stajale. Ovu smjesu uzimajte nekoliko puta dnevno kako biste ojačali srce.

Hrana za mozak:

Datulje sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se datulje preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans:

Datulje su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz datulja izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom orašastih plodova. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti. Povećava seksualnu izdržljivost kod oba spola, jer datulje jačaju tijelo i povećavaju razinu energije.

Hrana za bebe:

Šećer iz datulja je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da datulje trebaju biti usitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo.

Jačaju zubnu caklinu:

Datulje sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Datulja se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnima. Datulje su dobre za jetru i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od datulja pomaže kod grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.