Home Zdravlje EKSTRAKT CRNE ZOVE: Može da pomogne kod išijasa i reume te bolesti...

EKSTRAKT CRNE ZOVE: Može da pomogne kod išijasa i reume te bolesti bubrega, srca i jetre…

566
0
Zdravlje,
Zdravlje,

Može da pomogne kod išijasa i reume te bolesti bubrega, srca i jetre…

Ekstrakt ploda crne zove ima nevjerovatna svojstva kada je u pitanju zaštita od virusa. Naime, on djeluje tako što spriječava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori.

Svojim antivirusnim dejstvom, ekstrakt ploda crne zove blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Crna zova (Sambucus nigra) je malo bobičasto voće prepuno antioksidanasa koje većinski raste u Evropi i Severnoj Americi, a tradicionalno se koristi za pravljenje sokova, džemova i vina.

Djelovanje crna zove:

Direktno – Blokiranje proteina kojima se virusi “kače” za ćeliju, ali i onih proteina koji omogućavaju ulazak virusa u ćeliju.

Indirektno – Stimulacija produkcije citokina, ćelijskih glasnika, koji imaju ulogu u koordinaciji različitih vrsta ćelija imuniteta za što bolji odgovor na ulazak patogena u organizam.

Svojim direktnim svojstvom koje ispoljava u ranoj fazi virusne infekcije, crna zova blokira ključne virusne proteine odgovorne za vezivanje za ćelije, ali i za ulazak u ćelije domaćina.

Blokiranjem virusnog ciklusa u prvim fazama, rastu šanse da se virus stopira. Ekstrakt ploda crne zove djeluje indirektno tako što aktivira zdrav imuni sistem da proizvodi više infamatornih citokina i na taj način omogućava efikasniji odgovor na virusnu infekciju.

Sirup sa ekstarktom crne zove:

U našim apotekama se može kupiti sirup Bimunal koji sadrži ekstrakt ploda crne zove. Zahvaljujući sastavu, on ima snažan antivirusni efekat, koji pomaže da se organizam izbori sa virusima koji “napadaju” gornje respiratorne organe, uključujući i prehladu i grip, ali i viruse koji izazivaju herpes.

Recept od crne zove koji se dobija prirodnim putem:

15g svježih cvjetova bazge ili crne zove staviti u pola litre jabukovog sirćeta odnosno octa. Ostaviti na toplom mjestu 2 nedjelje, a zatim procijediti. Dnevno se uzima po 2 kašike sa vodom. Uzima se za bolji rad i oporavak bubrega, srca, jetare, olakšava iskašljavanje, pomaže upaljenom grlu, pomaže kod išijasa i reume, čisti krv od otrova i želudac od suvišnih kiselina.